The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 22 Issue 4
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- Pages.298-308
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- 1994
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- 0253-651X(pISSN)
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- 2383-5249(eISSN)
Purification and Properties of Polygalacturonase from Ganoderma lucidum
Ganoderma lucidum이 생산하는 Polygalacturonase의 정제 및 특성
- Yoon, Sook (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
- Kim, Myung-Kon (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
- Hong, Jai-Sik (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
- Kim, Myeong-Sook (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University)
- Published : 1994.12.30
Abstract
The properties of polygalacturonase by Ganoderma lucidum in liquid culture were investigated. The enzyme was composed of an endo- and an exo-polygalacturonase. The endo- and exo-polygalacturonase were purified approximately 56 and 9.2-fold, respectively, through ammonium sulfate fractionation, gel filtration on Biogel P-100, anion exchange chromatography on DEAE-cellulose, gel chromatography on Sephadex G-150 and re-gel chromatography on Sephadex G-150. The endo- and exo-polygalacturonase had higher affinity for apple pectin than for citrus pectin or pectic acid. The Km values of the endo- and exo-polygalacturonase for apple pectin, determined on the Lineweaver-Burk plot, were 1.44 and 10.6 mg
Ganoderma lucidum이 생산하는 polygalacturonase의 유용활용 방안을 위한 효소의 특성을 연구하기 위하여 버섯배양물로부터 효소를 생산하고 정제하여 그 특성을 검토한 결과는 다음과 같다. Endo-polygalacturonase는 배양여액으로부터 ammonium sulfate 침전, Biogel P-100, DEAE-cellulose, Sehpadex G-150 column chromatography에 의하여 순차적으로 정제되었고, Sehpadex G-150 column chromatography에서 re-gel filtration까지 실시한 결과 specific activity가 892unit/mg protein로 배양여액보다도 약 56배의 정제도를 나타냈으며, exo-polygalacturonase는 ammonium sulfate침전, Biogel P-100, DEAE-cellulose column chromatography까지 부분정제한 결과 9.2배의 정제도를 나타냈다. SDS polyacrylamide gel에서 전기영동을 실시한 결과 단일 band를 나타냈으며, 분자량은 54,000 dalton이었다. Endo-polygalacturonase와 exo-polygalacturonase는 citrus pectin이나 pectic acid보다 apple pectin에 친화도가 높았으며, Lineweaver-Burk plot로부터 계산된 apple pectin에 대한 Km 치는 각각 1.44와 10.6 mg/ml이었다. 이 두 효소의 작용 최적 pH는 4.0이었으나 pH 안정성에서는 endo-polygalacturonase는