Effect of polymerization in inducing yolk antibodies

계란 항체의 생산에 있어서 polymerization의 효과

  • Lee, Kyeong-Ae (Dept. of food and nutrition, College of natural science, Soonchunhyang univ.)
  • 이경애 (순천향대학교 자연과학대학 식품영양학과)
  • Published : 1993.12.31

Abstract

Insulin polymer was used as an immunogen to elicit homogeneous anti-insulin yolk antibodies in a large scale. Insulin polymer prepared was heterogeneous mixture (MW=6,000-70,000). Insulin polymer showed stronger immunogenecity than insulin monomer. The affinity of yolk antibodies elicited with insulin polymer was slightly lower than that of yolk antibodies elicited with insulin monomer. The specificity of yolk antibodies obtained with insulin monomer and insulin polymer was directed mostly to native insulin.

Insulin (P)를 면역원으로 이용하여 insulin에 대한 균일한 항체집단의 대량유도 가능성 및 유도된 항체의 특성을 검토하였다. Insulin (P)에 의해 유도된 IgY는 insulin (M)에 의해 유도된 IgY 보다 조금 낮은 친화성을 나타내었으나 큰 차이는 없었다. 두 종류의 면역원에 의해 유도된 IgY는 대부분 insulin (M)을 인식하였으며, 같은 항원 특이성을 나타내었다.

Keywords