Acknowledgement
Grant : 한국산 연어류의 형태 분류학적 연구
Supported by : 한국해양연구소
Matured adults of chum salmon were collected from Namdae-chun River, Yangyand-gun, Kangwon-do, Korea in december of 1989 and 1990. Artificial insemination was made in the field. Hatching and neasing were cassied out in laboratories of the Yangyand Fisheries Institute and Korea Ocean Research and Development Institute : Ossification of bones of alevin, fry and smolt were investigated : 1. The newly hatched alevins, 1.80 to 2.56mm in total length, were ossified partly on parasphenoid, maxillary, dentary and opercle bones. 2. The alevin stage, the visceral bones connected with feeding and respiratory function were ossified earlier than cranium and vertebra. At swim up stage, the fry attained 3 to 4cm in total length, most of bones except cranium were ossified. 3. Teeth on the jaw bones, palatine, vomer, upper and lower pharyngeal bones were increased conspicuously when the body length were ranged from 3 to 4cm. 4. Caudal fin of hatched larvae had already seventeen occified rays and developed earlier than any other fins.
1989년, 1990년 12월 강원도 양양군 남대천에서 체포한 연어로부터 수정난을 받아 양양내수면연구소와 한국해양연구소 부화, 사육실에서 사육한 연어의 골격 발달과정을 조사하였다. 1. 부화직후 전장 1.95~2.13cm의 자어는 두부에 부설골, 주상악골, 치골, 주새개골의 일부가 골화되어 있다. 2. 자어의 골격중 섭이활동, 호흡에 관련된 턱, 아가미 등 내장골이 먼저 골화하며 대부분의 골격은 3~4cm에서 골화가 완료된다. 3. 턱니, 인두치, 서골치, 구개골위의 이빨은 전장 3~4cm에서 급격히 증가한다. 4. 꼬리지느러미는 부화직후 개체에 이미 17개의 줄기가 골화되어 있으며 지느러미 중에서 가장 빨리 완성된다.
Grant : 한국산 연어류의 형태 분류학적 연구
Supported by : 한국해양연구소