한국산 연어속 어류의 형태학적 연구- I 연어, Oncorhynchus keta의 난 발생 및 자치어의 형태

Morphological study of Oncorhynchus spp. (Pisces : Salmonidae) in Korea- I Egg development and morphology of alevin, fry and smolt of chum salmon, Oncorhynchus keta.

  • Myoung, Jung-Goo (Korean Ocean Research and Development Institute) ;
  • Kim, Yong-Uk (Department of Marine Biology, National fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1993.06.30

초록

1989년, 1990년 12월 강원도 양양군 남대천에서 채포한 연어로부터 수정난을 받아 양양내수면연구소와 한국해양연구소, 부화, 사육실에서 난 발생 과정 및 자치어의 형태를 관찰하였다. 수정난은 평균 난경이 7.2mm이며 주황색, 적색을 띤 분리 침성난이다. 부화까지의 적산 온도는$480{\sim}531^{\circ}C$였다. 부화직후의 자어는 전장이 1.80~2.56cm범위이며 커다란 난황을 갖고 바닥에 누워 있었다. 부화후 35일이 지난 평균 전장 3.56cm인 자어는 난황을 완전히 흡수하고 체측에 7~11개의 parr무늬가 나타나 치어(fry)기에 이른다. 부화후 3개월이 지나면 평균 전장이 $5.67{\pm}0.53cm$로 자라고 몸은 은색 광택을 띠면서 스몰트(smolt)가 된다. 연어의 초기 발육과정은 성장 체형의 변화로 미루어 1) 부상전의 자어기, 2) 부상기, 3) 스몰트기의 3단계로 나눌 수 있었다. 부상기에는 전장에 대한 주둥이, 몸통 길이, 체고의 비성장 속도가 빨랐다.

In December of 1989 and 1990, matured adults of chum salmon were collected from Namdae-chun River in Yangyang-gun, Kangwon-do, Korea. Artificial insemination was made at captured locations. The fertilized eggs were hatched in trough incubators and the larvae were reared in laboratories of the Yangyang Fisheries Institute and the Korea Ocean Research and Development Institute. The fertilized eggs of this species were demersal and separated, and red in color with mean diameter of 7.2mm. The hatching took place from 480 to 531 degree($^{\circ}C$) days after fertilization. The newly hatched alevins were 1.80 to 2.56cm in total length with big yolk and lied on the bottom. In 35 days after hatching, the alevin attained $3.56{\pm}0.12cm$ in total length, and absorbed the yolk completely to become fry with 7 to 11 parr marks on the body. In 3 months after hatching, and the fries became smolt with silvery scales haring 5.67-6.53cm in total length. The early larval developments of chum salmon could be divided into three stages according to the changes in body shapes and length : larval stage before swim up, swim up stage and smolt stage. The growth of snout, trunk and body height to total length were faster than other body parts in swim up stage.

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