Effects of Salt Concentrations on Accumulation of Pigments in Cell Suspension Cultures of Vitis vinifera and Phytolacca americana L.

포도와 미국자리공의 세포현탁배양계에 있어서 배지내 무기염 농도가 색소축적에 미치는 영향

  • In, Jun Gyo (Dept. of Agricultural biology, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Lee, Young Bok (Dept. of Horticulture, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Choi, Kwan Sam (Dept. of Horticulture, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 인준교 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 이영복 (충남대학교 농과대학 원예학과) ;
  • 최관삼 (충남대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 1993.06.30

Abstract

Effects of salt concentrations on the cell growth and the pigment accumulation were investigated in cell suspension culture of Vitis vinifera and Phytolacca americana L.. The growth pattern of vine cell in control was showed the normal exponential growth pattern, but in the dilution media delay the exponential growth pattern from 4 to 8 days after culture. Maximal accumulation of anthocyanin was observed at 12 days after culture in all treatments. In cell suspension culture of Phytolacca, accumulation of betacyanin occurred in parallel with the cell growth pattern and maximal accumulation of betacyanin was observed after 8 days of culture. In the vine cell culture, the cell growth was showed the peak at 87.6mM of sucrose in the medium and reduced at over this concentration. Maximal anthocyanin accumulation was showed at 146mM of sucrose. In the higher concentrations of sucrose, the cell growth was rapidly decreased, but the accumulation of anthocyanin was not. Otherwise, in case of Phytolacca cell culture, betacyanin accumulation was showed in parallel with the cell growth increased with sucrose concentration. It was suggested that the anthocyanin of vine and the betacyanin of Phytolacca were controlled by different mechanisms.

포도 및 미국자리공의 세포현탁배양계에서 세포생장 및 색소축적에 미치는 배지내 무기 염농도의 효과를 알아 보았다. 포도의 세포 증식은 control구에서만 정상적인 대수증식기를 보였고, 희석배지에서는 4일째에서 6일째까지 완만한 대수증식기를 나타냈다. Anthocyanin은 모든 처리구에서 배양후 12일째에 최대로 축적이 되었다. 미국자리공에 있어서는 모든 처리구에서 세포증식과 동조적으로 betacyanin이 축적되어, 배양 8일 이후에 최대축척을 나타냈다. 포도의 세포배양에서는 sucrose 87.6mM까지는 세포증식이 증가하였으나 그 이상의 농도에서는 증식이 급격히 떨어졌다. Anthocyanin은 146mM에서 최대로 축적되었으며 그 이상의 농도에서도 다량의 anthocyanin이 축적되었다. 미국자리공에서는 sucrose농도가 높아질수록 세포증식 및 색소축적이 증가하는 경향을 보여, 포도의 배양세포와 대조적 인 결과를 보였다. 이상의 결과로써 포도의 anthocyanin과 미국자리공의 betacyanin이 같은 적색색소이지만, 배양세포내에서의 생성기작 및 그 축적과정이 서로 상이하다는 것을 보여주었다.

Keywords

Acknowledgement

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