Recommendation of NPK Fertilizers for Chinese Cabbage and Spinach Based on Soil Testing

토양검정(土壤檢定)에 따른 배추와 시금치의 NPK 시비추천(施肥推薦)

  • Published : 1993.03.31

Abstract

It is common that in the vegetable cultivation areas, the farmers tend to continue the heavy fertilization to maximize the crop yields in short term. This results in the accumulation of fertilizer elements in the soil and increase in the electrical conductivity of soil. Disregarding these, farmers continue to apply heavy doses of fertilizers. A field experiment was conducted to find out on such a soil whether fertilizer application taking the quantity of nutrients accumulated in the soil into account would save the fertilizer without losing the yield of crop, using Chinese cabbage and spinach as test crops. The findings of the experiment is summarized as following. 1. The yield of Chinese cabbage was not affected by reduction of $19kg\;P_2O_5/10a$ and $7kg\;K_2O/10a$ as compared to farmers doses, and in case of spinach the yield rather was increased under the reduction of $22kg\;P_2O_5/10a$ and $22kg\;K_2O/10a$. 2. The reduction of fertilizers according to plant nutrient status of soils did not affect the inorganic nutrient contents of the crops significantly, in both Chinese cabbage and spinach. 3. A trend was observed that the reduction in the P and K fertilizers application would shorten the storage period of Chinese cabbage. 4. The reduction in P and K fertilizers application resulted in the reduction in available P, exchangeable K, EC and $NO_3-N$ in the soil after the harvest of the crops.

인산(燐酸)과 가리(加里)가 다량(多量) 축적(蓄積)된 시설재배지(施設栽培地) 토양(土壤)에서 토양검정(土壤檢定)에 의한 시비효과를 검토(檢討)하여 시비관리(施肥管理) 기술(技術)을 확립(確立)코자 토양(土壤)에서 배추와 시금치를 공시작물(供試作物)로 하여 재배(栽培) 시험(試驗)을 한 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 배추 및 시금치 모두 토양검정구(土壤檢定區)는 관행구(慣行區)에 비하여 Av. $P_2O_5$, Ex. K, EC, $NO_3-N$의 함량(含量)이 낮아지는 경향(傾向)이었다. 2. 배추수량(收量)은 관행구(慣行區)와 토양검정구간(土壤檢定區間)에 큰 차이(差異)가 없이 대등(對等)하였으나 시금치 수량(收量)은 오히려 토양검정구(土壤檢定區)에서 더 많았다. 3. 배추와 시금치 잎의 무기성분(無機成分) 함량(含量)은 무비구(無肥區)에서만 약간 낮아졌을 뿐 시비량(施肥量)의 다소(多少)에 따라 큰 차이(差異)가 없었다. 4. 배추의 부패율(腐敗率)은 상온(常溫) 저장(貯藏)의 경우 PE(Polyethylene Film) 포장(包裝)에서는 관행구(慣行區)에 비(比)해 감비구(減肥區)가 빨랐으나 무포장(無包裝)에서는 처리(處理)간에 차이(差異)가 없었으며, 저온저장시(低溫貯藏時)에는 PE 포장(包裝) 및 무포장(無包裝) 공히 감비구(減肥區)에서 약간 높은 경향(傾向)이었다. 5. 시설채소(施設菜蔬) 연작지(連作地)에서 토양검정(土壤檢定)에 따른 시비절감량(施肥節減量)을 보면 배추는 관행대비(慣行對比) 인산(燐酸)은 19kg, 가리(加里)는 7kg/10a, 시금치의 경우는 인산(燐酸)과 가리(加里) 공히 22kg/10a를 절감(節減)할 수 있었다.

Keywords