Influence of Nitrogen Level on the Accumulation of NO3- on Edible Parts of Chinese Cabbage, Radish and Cucumber

질소시비량(窒素施肥量)이 배추, 무우 및 오이의 가식부위내(可食部位內) NO3- 집적(集積)에 미치는 영향(影響)

  • Sohn, Sang-Mok (Dept. of International Agriculture Development, Coll. of Agriculture, Dan Kook University) ;
  • Oh, Kyeong-Seok (Dept. of International Agriculture Development, Coll. of Agriculture, Dan Kook University)
  • 손상목 (단국대학교 농과대학 국제농업개발학과) ;
  • 오경석 (단국대학교 농과대학 국제농업개발학과)
  • Published : 1993.03.31

Abstract

This study reports the influence of nitrogen application on the yield and the accumulation of $NO_3{^-}$ in edible parts of major vegetables in a pot experiment treated with five levels(0, 1, 2, 4, 8g N/pot) of nitrogen. In the $NO_3{^-}$ accumulation of chinese cabbage the outer leaf were superior to the inner leaf. The $NO_3{^-}$ contents of the midrib in outer and inner leaf were higher than those of the leaf blade. By increasing the nitrogen application, the accumulationsgap in $NO_3{^-}$ accumulation between midrib and leaf blade in a leaf, became larger. The difference ratio of $NO_3{^-}$ accumulation in the outer leaf reached 4.8:1 at 8g N/pot treatment. In theradish, the $NO_3{^-}$ accumulation in the aerial root parts is higher than those of the underground root parts, and it is higher in the leaf than in the petiole. The accumulation of $NO_3{^-}$ in sarcocarp of cucumber was increased along with the added amount of nitrogen, but contents of $NO_3{^-}$ in the core of the cucumber showed no differences in the treatment levels. The $NO_3{^-}$ accumulation differences of outer sarcocarp vs. inner core parts in cucumber was increased along with the higher nitrogen levels, and its difference ratio of $NO_3{^-}$ accumulation reached 13.1:1 at 8g N/pot treatment. The highest $NO_3{^-}$ accumulation in edible parts of chinese cabbage, radish and cucumber were found at the 8g N/pot treatment, and were 3,664ppm in the outer leaf midrib of chinese cabbage, 3,449ppm in the aerial part of root of radish, and 484ppm in sarcocarp part of cucumber. Compared with the control each 130 times, 40.8 times, 20.9 times, respectively. There are positive correlation coefficients between the amount of nitrogen fertilization, $NO_3{^-}$ accumulation in the edible parts, yield, and yield components of edible parts.

질소시비량(窒素施肥量) 증가에 따른 주요채소(主要菜蔬)의 수량(收量) 및 가식부위내(可食部位內) $NO_3{^-}$집적량(集積量) 차이를 구명코자 배추(서울배추), 무우(한올 대형봄무우), 오이(백다다기)를 대상으로 질소농도(窒素濃度)를 pot당 0, 1, 2, 4, 8g의 5수준(水準)을 처리한 pot 시험(試驗)(1/700a pot, 모래 9kg+숙전토양 9kg 혼합처리)을 실시한 결과, 1. 배추의 $NO_3{^-}$집적량(集積量)은 외부엽(外部葉)의 내부엽(內部葉)에 비하여 $NO_3{^-}$집적량(集積量)이 높았다. 외부(外部) 및 내부엽(內部葉) 모두 중륵부위(中肋部位)의 $NO_3{^-}$집적량(集積量)이 엽신(葉身)에 비하여 많았고 질소시비량(窒素施肥量)이 증가할 수록 동일(同一) 개체내(個體內)에서 중륵(中肋) 대(對) 엽신(葉身)의 부위별(部位別) $NO_3{^-}$집적량(集積量) 차이(差異)가 커져 8g시용구(施用區)의 외부엽(外部葉)에서 그 비율이 4.8:1이나 되었다. 2. 무우는 근(根) 지상부(地上部)가 근(根) 지하부(地下部)보다, 엽신(葉身)이 엽병(葉柄)보다 $NO_3{^-}$집적량(集積量)이 높았다. 무질소구(無窒素區)의 경우 근부(根部) $NO_3{^-}$집적량(集積量)이 근(根) 지상부(地上部)보다 근(根) 지하부(地下部)에서 많았으나 1g이상의 질소시용구(窒素施用區)에서는 모두 근(根) 지하부(地下部)가 많았다. 3. 질소시비량(窒素施肥量)이 증가함에 따라 오이 과육(果肉)의 $NO_3{^-}$집적량(集積量)이 증가되었으나 과심(果芯)의 $NO_3{^-}$집적량(集積量)은 질소처리수준간(窒素處理水準間) 차이(差異)가 거의 없었다. 과육(果肉) 대(對) 과심(果芯)의 부위별 $NO_3{^-}$집적량(集積量) 차이는 질소시비량(窒素施肥量)이 많을 수록 높아져 8g시용구(施用區)에서 13.2:1이었다. 4. 배추, 무우의 수량(收量) 및 수량구성요소(收量構成要素)는 무질소구(無窒素區)에 비하여 질소시비구(窒素施肥區)에서 컸고 질소시비량(窒素施肥量)이 늘어날 수록 대체로 증가하였으나 오이는 1g시용구(施用區)에서 최대에 도달하였다. 5. 각(各) 채소별(菜蔬別) 최고 $NO_3{^-}$집적량(集積量)은 모두 질소(窒素) 8g시용구(施用區)에서 나타났으며, 저수준(低水準)의 $NO_3{^-}$집적량(集積量)에 비해 각각 130배, 40.8배, 20.9배나 증가된 배추의 외부엽중륵(外部葉中肋) 3,664ppm, 무우의 근(根) 지상부(地上部) 3,449ppm, 오이의 과육부분(果肉部分) 484ppm으로 나타났다. 6. 질소시비량(窒素施肥量)은 배추, 무우의 엽중(葉重), 엽장(葉長), 엽수(葉數), 수량(收量), 오이의 초장(草長), 과장(果長), 과직경(果直徑), 과수(果數), 수량(收量), 그리고 가식부위내(可食部位內) $NO_3{^-}$집적량(集積量)과 정(正)의 상관관계(相關關係)를 나타냈다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 한국과학재단