Determination of Urea using Rose Tissue Sensor

장미조직센서를 이용한 요소의 정량

  • Kim, Bong-Weon (Department of Chemistry, College of Natural Science, Keimyung University) ;
  • Jeon, Young-Guk (Department of Chemistry, College of Natural Science, Keimyung University) ;
  • Chung, Chin-Kap (Department of Chemistry, College of Natural Science, Keimyung University)
  • 김봉원 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 전영국 (계명대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 정진갑 (계명대학교 자연과학대학 화학과)
  • Received : 1993.06.28
  • Published : 1993.08.25

Abstract

The rose petal tissue biosensor has been constructed by immobilizing New carina rose tissue. Optimum conditions for the determination of urea were investigated using this sensor. Selectivity and life time of this sensor were also obtained. As a result, the biosensor showed the optimum response characteristics in 0.20M phosphate buffer solution at pH 8.0, $37^{\circ}C$ and 50mg of tissue amounts. This sensor was linear from $9.0{\times}10^{-5}$ to $4.0{\times}10^{-3}M$ urea with a slope of 42mV/decade. The limit of detection and response time are $7.0{\times}10^{-5}M$ and 17~19 min.

New carina 장미조직을 전극에 고정시켜 장미조직센서를 조립하였다. 이 센서로 요소를 정량하기 위한 최적 조건을 조사하였다. 또한, 센서의 선택성과 수명도 조사하였다. 그 결과, 이 조직 센서의 최적 조건은 0.20M 인산완충용에서 pH를 8.0, 온도를 $37^{\circ}C$로 하고 조직량은 50mg을 사용하였을 때였다. 이 최적 조건에서 정량 가능한 직선감응범위는 $9.0{\times}10^{-5}{\sim}4.0{\times}10^{-3}M$이며, 감응기울기는 42mV/decade였다. 검출한계는 $7.0{\times}10^{-5}M$이었으며, 감응시간은 17~19분이었다.

Keywords