Application of Negative Ion Mass Spectrometry in Amino Acid Analysis

아미노산 분석에 음이온 질량분석법의 응용

  • Pyo, Dongjin (Department of Chemistry, Kangweon National University)
  • 표동진 (강원대학교 자연과학대학 화학과)
  • Received : 1993.02.08
  • Published : 1993.03.25

Abstract

Negative chemical ionization mass spectrometry(NCI-MS) can provide the enhancement in sensitivity in the analysis of amino acids. For molecules which are strongly electron-capturing, NCI-MS has been of amino to have detection limits in the femtomole to attomole($10^{18}$) range. Because of the selectivity of the ionization process, background noise is diminished, further enhancing signal to noise ratio. In this paper, we explored a dinitro-phenyl derivatives of amino acids by NCI-MS and compared it with eletron ionization method. The results demonstrated NCI-MS produces very clean spectra with a very little noise.

음이온 화학적 이온화 질량분석법은 아미노산 분석에 있어서 sensitivity를 향상시킬 수 있는 좋은 방법이 될 수 있다. 강한 전자 포획성 분자들에 대해서 이 방법은 femtomole에서 attomole($10^{18}$)까지 측정한계가 내려가는 것이 보고되고 있다. 이 논문에서는 아미노산을 전자 포획성 물질인 dinitro-phenyl(DNP) 유도체를 만들어 음이온 화학적 이온화 질량 분석법으로 스펙트럼을 얻어 이를 전자 이온화법으로 얻은 질량 스펙트럼과 비교하였다. 그 결과 음이온 질량분석법의 경우 이온화 과정의 선택성 때문에 background noise가 훨씬 줄어들어 깨끗한 스펙트럼이 얻어졌다.

Keywords

Acknowledgement

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