삼각핀에 대한 핀끝의 영향

The Effect of Fin Tip on the Triangular Fin

  • 강형석 (강원대학교 기계공학과)
  • 발행 : 1993.10.31

초록

핀끝이 절연 되었을 때와 절연되지 않았을 때의 두가지 경우에 대하여 삼각핀을 2차원적으로 해석하고 또한 삼각핀 끝의 온도를 단지 유한하다고 놓았을 때 이를 1차원적으로 해석하여 각각의 세가지 경우에 대한 핀으로 부터의 열손실과 핀중심을 따른 온도변화를 Biot number와 무차원적인 핀의 길이의 변화에 따라 비교 분석하여 구체적으로 삼각핀에 대한 핀끝의 영향을 보여준다. 결과들은 다음과 같다. 핀의 길이가 아주 짧을 경우 2차원적으로 해석한 핀끝이 절연되지 않았을 때의 열손실에 대한 같은 2차원적으로 해석한 핀끝이 절연 되었을 대의 열손실의 상대오차가 매우 크며 핀의 길이를 따른 무차원적인 온도변화는 1차원적으로 해석한 핀끝의 온도가 유한할 경우에 가장 낮은 값을 나타내며 2차원적으로 해석한 핀끝이 절연되었을 경우가 가장 높은 값을 나타낸다.

Two dimensional analysis on the triangular fin for both the insulated fin tip and non-insulated fin tip and one dimensional analysis on that when the temperature of the fin tip is finite are made. The effect of the fin tip is shown by comparing the heat loss from the fin and the temperature along the fin length varing the non-dimensional fin length and Biot number for each three cases. The results are following. When the non-dimensional fin length is very short, the relative error of the heat loss from the fin with insulated fin tip to that from the fin with non-insulated fin tip is very high. The value of the temperature variation along the non-dimensional fin length is minimum for the finite fin tip temperature using one dimensional analysis and is maximum for the insulated fin tip using two dimensional anaysis.

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