KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 38 Issue 6
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- Pages.499-506
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- 1993
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
Studies on the Search for Varieties of higher Sulfur-Containing Protein with Lower Lipoxygenase Activity and their Inheritance and Selection Efficiency for the Breeding of Good Quality Soybean Cultivar 1. Search for Varieties with Higher Sulfur-Containing Amino Acids and their Inheritance and Selection Efficiency
양질콩 품종육성을 위한 고함황단백질 및 Iopoxygenase 저활성도 품종의 탐색과 그의 유전 및 선발효과 1. 고함황 아미노산 품종의 탐색과 그의 유전 및 선발효과
- Lee, Hong-Suk (College of Agri, and Life sci., Seoul Nat'l Univ.) ;
- Park, Eui-Ho (Colleger of Agri, and Animal Sci., Yeungnam Univ.) ;
- Ku, Ja-Hwan (College of Agri, and Life sci., Seoul Nat'l Univ.) ;
- Shim, Jae-Wook (College of Agri, and Life sci., Seoul Nat'l Univ.)
- Published : 1993.12.01
Abstract
The contents of sulfur, sulfur-containing protein and amino acids of soybean seeds of 518 genotypes as well as their inheritance and selection efficiency in early breeding generation were measured to facilitate breeding for soybean with high sulfur-containing amino acids. Average seed sulfur content of 518 cultivars was 0.33%, and ranged from 0.20 to 0.45%, and that of 30 wild soybeans was 0.35%, and ranged form 0.19 to 0.62%. Correlation coefficients between seed sulfur content and sulfur-containing protein and amino acids were 0.924
콩의 함황아미노산 함량의 향상을 위한 유전육종학적 기초연구의 일환으로 서울대학교 농학과에서 유지해오고 있는 품종 및 계통과 국내 수집 계통 등 518점을 공시재료로 하여 황함량을 분석조사하고 아울러 함황단백질, 함황아미노산과의 관계를 알아보고 황함량의 유전현상과 잡종초기세대에 있어서의 황함량의 선발효과를 분석조사하였다. 종실중의 황함량은 재배중은 0.20~0.45%의 변리로 평균함량은 0.33%였고 국내 수집 야생콩(30계통)은 0.19~0.62%의 변이로 평균 0.35%였다. 종실중의 황함량은 함황단백질 및 함황아미노산과 각각 r=0.924