Effects of Temperature on Leaf Emergence Rates and Phyllochron of Naked and Malting Barley

온도가 쌀보리와 맥주보리의 출엽속도와 출엽간격에 미치는 영향

  • Published : 1993.10.01

Abstract

Three naked and three malting barley cultivars were grown at constant temperatures of 4, 8, 12, 16, 20, 24 and 28$^{\circ}C$, and day/night temperatures of 6/2, 10/6, 14/10, 18/14, 22/18, 26/22 and 30/26$^{\circ}C$ through the fourth leaf stage in growth chambers to determine the effects of the temperature on leaf emergence rate and phyllochron in naked and malting barley seedlings. The number of leaves per main stem was recorded daily from the first leaf stage to the fourth. At a given temperature, the emergence of new leaves was a linear function of time for all cultivars. There were no great differences in leaf emergence rate and phyllochron between constant and variable day/night temperature regimes except at 28$^{\circ}C$. Leaf emergence rate and phyllochron significantly differed among cultivars and among mean temperatures within cultivars. For all cultivars, leaf emergence rate per day increased parabolically with increasing mean air temperature until an optimum temperature was reached and then declined. There were no differences in the optimum temperatures for the leaf emergence rate per day among six cultivars, which ranged 20.1 to 21.5$^{\circ}C$. The leaf emergence rates at the optimum temperatures ranged 0.202 to 0.226 leaves / day for naked barley cultivars and 0.231 to 0.241 leaves / day for malting barley cultivars. As temperature increased, leaf emergence rate per GDD decreased exponentially and the phyllochron (GDD/leaf) increased exponentially. The mean of the phyllochron for six cultivars was 46.2 GDD at 4$^{\circ}C$ and 129.3 GDD at 28$^{\circ}C$. These results suggest that the temperature and cultivar effects must be considered for prediction of leaf development in barley.

온도가 쌀보리와 맥주보리의 출엽속도와 출엽간격에 미치는 영향을 구명하고자 쌀보리 3품종(능쌀보리, 새쌀보리, 향천과 001)과 맥주보리 3품종(두산 8호, 사천006, 진광보리)을 향온 7수준(4, 8, 12, 16, 20, 24, 28$^{\circ}C$)과 변온 7수준[6/2(명기 / 암기), 10/6, 14/10, 18/14, 22/18, 26/22, 30/$25^{\circ}C$]으로 유지시킨 생장상에서 4엽기까지 키우면서 매일 주간엽수를 조사하여 출엽속도 및 출엽간격를 산출한 결과를 요약하면 다음과 같다. 항온과 변온에 관계없이 공시품종 모두 동일 온도내에 있어서는 출아후 일수가 증가됨에 따라 주간 출엽수도 직선적으로 증가되었다. 평균기온 28$^{\circ}C$를 제외하고는 출아속도와 출아간격이 항온과 변온간에 현저한 차이를 보이지 않았다. 출아속도와 출아간격은 품종간에 유의한 차이가 있었고 동일 품종내 온도간에도 현저한 차이가 있었다. 평균기온이 증가됨에 따라 일당 출아속도는 출아 최적온도까지 곡선적으로 증가된 다음 감소되었는데, 6품종의 출아 최적온도는 20.1~21.5$^{\circ}C$로 품종간 현저한 차이는 없었으나 출아 최적온도에서의 출엽속도는 쌀보리가 0.202~0.226엽/일, 맥주보리가 0.231~0.241엽/일으로 맥주보리가 큰 경향이었다. 평균이온이 증가됨에 따라 유효적산온도당 출엽속도는 지수함수적으로 감소되었고, 출엽간격(일엽당 적사온도)은 지수함수적인 증가를 보였는데, 6품종의 평균 출엽간격은 4$^{\circ}C$에서 46.2GDD/엽, 28$^{\circ}C$에서 129.3GDD/엽이었다.

Keywords