Chemical Components of Black Soybean Seeds Collected in Korea

수집 재래 검정콩의 화학적 성분

  • Published : 1993.02.01

Abstract

The 1,081 soybean genotypes including 972 black soybeans and 109 other colored soybeans were collected in 197 locations from January to April, 1991. Seed chemical components of soybean collections in relation to growth characters were evaluated to survey germplasms for black soybean breeding for seed quality. Seeds of 1,081 genotypes collected were analyzed for crude protein, crude lipid, and total sugar contents. The crude protein content was averaged to 39.8% and ranged from 34.1% to 48.0%. The average crude lipid and total sugar contents were 20.1% and 10.1%, and the ranges of those were 14.1% to 23.8% and 8.3% to 12.1%, respectively. Higher crude protein content was shown in early soybean maturity group, whereas higher total sugar content was in late group. Black soybean collections with green seed embryo tended to be higher in total sugar content than those with yellow one. Black soybean oil is generally composed of about 22% oleic, 55% linoleic, 7% linolenic acid, and 16% the others.

우리나라에서는 특수한 용도로 이용되어온 수집 검정콩 및 기타 유색콩 1,081점에 대한 종실의 주요 품종적 특성을 구명하기 위하여 종실의 화학적 조성과 이와 관련된 몇가지 형질들에 관한 조사한 바 그 결과는 다음과 같다. 국내 수집 검정콩 유전자원 1,081점의 조단백, 조지방, 전당 함량을 분석한 결과 조단백 함량 변이는 34.1 ~ 48.0% (평균 39,8%), 조지방은 14.1~ 23.8 (평균 20.1%)이었으며 전당함량은 8.3~12.1% (평균 10.1%)의 변이를 보였다. 이들 화학성분을 성숙군별로 나누어 비교하면 대체로 조생종일수록 조단백 함량치가 높은 반면 전당은 만생종일수록 함량이 높게 나타났다. 또한 녹색자엽을 가진 수집종이 황색자엽 보다 종실의 당함량이 높고, 소비자의 선호도도 높아 밥및콩 육성시 중요한 형질일 것으로 판단된다. 수원 15005 등 5계통의 평균 지방산 중 불포화 지방산의 함량 비율은 84%였다.

Keywords