한국가금학회지 (Korean Journal of Poultry Science)
- 제20권2호
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- Pages.65-72
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- 1993
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- 1225-6625(pISSN)
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- 2287-5387(eISSN)
육용계의 혈청중 면역글로불린(IgA, IgG, IgM) 농도의 발육시기별 변화상 I. 혈청 IgG의 분리 및 발육시기별 농도 수준
Developmental Changes of Serum IgA, IgG and IgM Concentrations in Broiler Chicks 1. Isolation of IgG and Developmental Changes of Serum IgG Levels
초록
본 실험은 닭의 혈청으로부터 IgG를 순수분리하고 이에 대한 항혈청을 대량 생산하여 IgG의 양적 측정에 필요한 물질의 생산을 자체 정립하고 아울러 육용계의 전사육기간 동안의 혈청중 IgG농도의 변화상을 조사하여 닭의 면역반응에 대한 기초적인 자료를 제공하고자 실시하였다. 1. 닭의 혈청으로부터 순수한 IgG를 분리하였으며 이를 항원으로 면역시켜 IgG에서만 특이적으로 반응하는 항혈청을 생산하였다. 2. 표준항원(IgG)에 대한 항체(anti-IgG)와의 diffusion상태를 측정하여 표준곡선을 작성한 바, diffusion소요시간이 16시간에서 가장 양흐한 회귀직선방정식을 얻었다(
The experiment was conducted to estasblish the large scale production of anti-serum against chicken IgG and to profile the developmental changes of serum IgG levels during all the feeding period(from hatching to 7 weeks of age) in broiler chicks. Blood sample were taken from Hubbard chicken hi-daily or /and weekly during the experimental period. The pure IgG was isolated from ammonium sulfate treated chicken serum by ion exchange chromatography. The quantitative assay of serum IgG were carried by RID method. It was observed that IgG concentrations were showed the highest at hatching(4.25