한국가금학회지 (Korean Journal of Poultry Science)
- 제20권1호
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- Pages.33-41
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- 1993
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- 1225-6625(pISSN)
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- 2287-5387(eISSN)
세척란의 저장성에 영향을 미치는 요인
Factors Affecting Shelf-life of Washed Shell Eggs
초록
세척란의 저장성에 영향을 주는 여러 가지 요인 중에서 저장중의 온도 및 습도는 계란의 품질에 가장 큰 영향을 주는 요소로서 낮은 온도와 높은 습도에서 저장하는 것이 품질의 변화를 최소화할 수 있겠다. 또한 계란의 세척 시 사용하는 세척수의 온도, 이물질의 혼합 정도 그리고 세척방법도 계란의 저장성에 영향을 미치는 요인으로 지적되었다. 세척 시 소독제를 처리한 시험구는 물만으로 세척한 처리구가 세척하지 않은 처리구에 비해 계란의 부패율을 떨어뜨리는 결과를 얻을 수 있었으며 난각의 표면에 도포제 처리를 한 경우에는 계란 내부의 수분증발을 억제하고 외부로부터 미생물의 침투 등을 방지하는 효과를 가져 와 세척란 또는 미세척란보다 저 장성이 연장되는 결과를 나타내었다. 따라서 세척란의 경우에도 난각의 미생물 오염도를 줄이고 적절한 처리를 할 경우 장기저 장이 가능한 것으로 사료된다.
Among the several factors that affect shelf-life of washed shell eggs, storage temperature and relative humidity were the most important. Besides those factors listed above, temperature of washing water, composition of foreign substances and washing method of eggs were also the factors affecting the shelf-life of the eggs. The effect of sanitizer treatment was significant in extending the shelf-life of eggs compared with washed and unwashed eggs. In case of oil coating treatment, the shell eggs treated showed the better results than that of washed and unwashed eggs because the coating materials prevented the moisture evaporation from the inner shell eggs and kept the contamination of microorganisms from the environment. Consequently, it is considered that reducing egg shell contamination of microorganisms and proper treatment could be the key to extend the shelf-life of shell eggs.