Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 22 Issue 4
- /
- Pages.398-404
- /
- 1993
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
The Anticarcinogenic Effect of Garlic Juice against DMBA Induced Carcinoma on the Hamster Buccal Pouch
마늘이 햄스터 협낭에서 DMBA발암성에 미치는 항암효과에 관한 연구 -병리 조직학적 관찰을 중심으로-
Abstract
In order to examine the anticarcinogenic effects of garlic juice on the hamster buccal pouch carcinogenesis induced by 9, 10-dimethyl-1, 2-benzanthracene (DMBA) totally 135 hamster.0.5% DMBA in mineral oil were painted onto the hamster buccal pouch three times a week on 50th, 70th and 90th day, while normal saline, 1% and 3% garlic juice were forced to oral tube feeding. Tumor cell induction could be seen on 50th experimental day, presumed to early carcinogenic inductive stage. And the tumor cells proliferated rapidly thereafter, so 70th and 90th experimental day were chosen for the comparison of anticarcinogenic effect of garlic juice. The every specimens were fixed in 10% buffered formalin for routine histopathological observation and also fixed in Carnoy's solution for the BrdU immunohistochemital detection of S-stage tumor cell distribution during the carcinogenesis. There showed more or less increased anticarcinogenic effect of garlic juice against DMBA induced hamster buccal pouch carcinoma, increased comparing to the control group showing invasive tumor growth after all histopathologically, BrdU immunoreactivity on normal pouch mucosa epithelium, representing the mitotic status, more decreased in the garlic juice feeding group than the control group. Meanwhile the neoplastic epithelium of all experimental groups showed much increased BrdU immunostaining irregularly.
화학적 발암제인 DMBA를 이용하여 챌스터 협낭에 암을 유발시키면서 마늘을 투입시켜 마늘의 유의성있는 항암 효과를 관찰하였다. 햄스터 헙낭에서 DMBA에 의한 발암현상에 대한 마늘의 효과를 병리조직학적으로 관찰한 결과 대조군에 비하여 마늘즙을 복용시킨 실험군에서 암세포의 침윤 증식상이 다소 감소되었다. 그리고 BrdU(bromodeoxy uridine)의 투여후 DMBA 발암현상에 대한 면역 조직 화학적 관찰에서 마늘을 복용시킨 실험군에 비하여 마늘즙을 복용시키지 않은 실험군에서 발암 개시전 기저 세포층의 증식성이 감소되어져 있으나 침윤 증가하는 발암 세포군에서는 서로 거의 유사한 증식상을 보였다. 이것으로 미루어 보아 마늘이 음식물에 적절하게 사용되고 조리하는 방법의 개발에 따라 일상 식생활에서 많이 사용하여 각종 암발생을 예방하는 일환이 되리라고 사료된다.