Influence of Maternal Diet on Mineral and Trace Element Content of Human Milk and Relationships Between Level of These Milk Constituents

수유부의 식이섭취가 모유의 무기질 및 미량원소 함량에 미치는 영향과 모유의 각 무기질 농도 사이의 상관성 연구

  • 안홍석 (성신여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1993.08.01

Abstract

This study was conducted to assess the relationships between maternal dietary intakes and milk contents of minerals and trace elements, and the correlation among levels of these milk constituents. Maternal dietary intakes were measured and milk samples were collected at 2∼5 days, 2, 4, 6 and 12 weeks postpartum from 29 lactating women. The results obtained are sumarized as follows: 1) The overall mean nutrient intakes of lactating women in this study were below the recommended allowances and there were extensive individual variations between subjects. 2) Concentrations of minerals and trace elements in matured human milk showed the same range reported from different countries with the exception of calcium, magnesium, manganese and molybdenum which were relatively high. 3) There were no significant relationships between maternal dietary intakes of minerals and the corresponding mineral levels of human milk. In addition, no significant correlations were found between maternal vitamin C intake and the iron contents of milk. These were significant positive correlations between maternal calcium intake and the magnesium level of milk ; between maternal protein intake and the contents of zinc and copper in human milk. Maternal energy intake was negatively correlated with milk sodium level. 4) Pearson correlation coefficient showed positive significant relationships between levels of 17 pairs of various mineral and trace elements : sodium and potassium, iron ; potassium and calcium, phosphors, magnesium, iron, copper, manganese ; calcium and magnesium, iron manganese, molybdenm, nickel ; magnesium and iron, molybdenum ; iron and copper ; nickel and manganese.

한국인 수유부 29명에 대하여 분만 후 1주부터 12주까지 5회에 걸쳐서 조사한 식이 섭취량과 같은 기간에 이들로부터 채유한 모든 시료에서 무기질과 미량원소의 함량을 측정하였다. 또한 얻어진 자료량과의 관계 및 모유내 각 무기질 농도 사이의 상관성을 비교 분석하였다. 본 연구 대상인 수유부들의 영양섭취 정도는 개인에 따른 차이가 컸으며 하루 평균 영양소 섭취량은 모든 한국 수유부에 대한 영양 권장량에 미달되었다. 성숙유에서 분석된 무기질과 미량원소의 농도분포도 넓었으며 칼슘과 마그네슘의 농도가 다른 연구 결과보다 다소 높은 경향이었고, 망간의 몰리브덴을 제외한 다른 미량원소의 함량은 여러나라에서 보고한 농도 범위에 포함되었다. 수유뷰의 열량 섭취량은 모유의 나트륨 농도와 음의 상관성이 있었으며 단백실 섭취량과 유즙의 아연 및 구리 함량은 양의 상관성을 나타내었고 몰르브덴 농도와는 음의 상관 관계가 있었다. 칼슘 섭취량은 모유의 마그네슘 농도에 영향을 주었으며 인의 섭취는 유즙내 니켈 함량에 영향을 주었다. 비타민 C섭취량은 모유의 철분 함량에 영향을 주지 않았으며 구리와는 음의 상관성이 나타났다. 모유의 5가지 무기질과, 6가지 미량원소에 대한 각각의 농도 사이에서 아래와 같이 17쌍은 p<0.05 수준에서 유의성있는 양의 상관성 보여주었다. 즉, 나트륨 농도와는 칼륨과 철분 ; 칼륨 농도와는 칼슘, 인, 마그네슘, 철분, 구리, 망간, ; 칼슘 농도와는 마그네슘, 철분, 망간, 몰리브덴, 니켈; 마그네슘 농도와는 철분, 몰리브덴 ; 철분 농도와는 아연; 끝으로 니켈 농도와 망간 사이에 상관성이 나타났다.

Keywords