Abstract
The protective effects of dietary vatamin E and selenium on peroxidative damage and hematopoietic inhibition by lead poisoning were investigated in rats. Male Sprague-Dawley rats weighing 150$\pm$5g were divided into six groups according to dietary vitamin E and / or selenium levels, i.e. control(vitamin E, 40mg/kg diet), 0E(without vitamin E, Se), 40E(vitamin E, 40mg/kg diet ; without Se), 200E(vitamin E, 200mg/kg diet ; without Se), 200ES(vitamin E, 200mg/kg diet ; Se, 0.5ppm) and 0Es(without vitamin E ; Se, 0.5ppm) groups. All experimental groups were fed ad libitum 2000ppm lead in diet except control for 4 weeks. Hemoglobin contents and hematocrit values of lead groups were lower than control group except 200ES group and were the lowest in 0E group. Aminolevulinic acid dehydratase(ALAD) activities of blood and liver were sequentially reduced in 200ES, 200E, 0ES, 40E and 0E groups, compared to control, were as urinary aminolevulinic acid (ALA) excretions were increased in the groups which represented low ALAD activity. Heapatic superoxide dismutase(SOD) activities was lower in 0E, and higher in 40E, 200E and 200ES groups, compared with control. Glutathione peroxidase(GPX) activities of liver were reduced in 0E and 40E groups, but those of 0ES, 200E and 200ES groups were significantly increased. Especially GPX activities in 200ES and 200ES groups were not different from control group. The reduced glutathione contents in liver were lowest in 0E and 40E groups, compared with control, whereas levels of the oxidized form were opposite phenomena of that. Liver lipid peroxide values of 0E, 0ES, 40E and 200E groups were 6.4, 2.9, 2.1 and 1.3 fold higher than control, respectively, but 200ES groups was not different from control.
납중독된 흰주에 항산화적 방어와 조혈기능에 미치는 식이 vitamin E와 Se의 상호보완에 의한 상승효과를 관찰코져 체중이 $150{\pm}5g$ 되는 Sprague-Dawley종의 흰쥐 수컷에 납을 투여하지 않은 대조군과 2000ppm의 납을 식이중에 투여하면서 vitamin E 함량과 Se의 첨가에 따라 OE(vitamin E, omg/kg diet ; Se, 0), 40E(vitamin E, 40mg/kg diet ; Se, 0), 200E(vitamin E, 200mg/kg diet ; Se, 0), 200ES(vitamin E, 200mg/kg diet ; Se, 0.5ppm), OES(vitamin E, 0mg/kg diet ; Se, 0.5ppm)군으로 나누어 4주간 사육한 후 간조직 중의 항산화적 방어효소계 활성 및 생리적 항산화물질의 함량과 과산화지질량을 측정하고 조혈기능을 관찰하였다. Hb함량과 Hct는 200ES군을 제외한 모든군이 대조군에 비해 감소되었으며 특히 0E군이 가장 낮았다. 혈액의 ALAD활성은 대조군에 비해 200ES, 200E, 0ES, 40E 및 0E군 순위로 낮았으며 간조직 중의 ALAD 활성도 비슷한 경향이었다. 뇨중 ALA의 배설은 ALAD활성과 반대의 현상이었다. 간조직 중의 SOD 활성은 40E, 200E, 200ES 등에서는 대조군보다 다소 증가되었으나 OE군에서는 감소되었다. GPX 활성은 0E, 40E군에서는 감소 되었으나 0ES, 200E 및 200ES군은 현저하게 증가되었으며 특히 200ES군은 0E, 40E의 약 4배정도 높았다. GST활성은 비슷한 경향이었다. 간조직 중의 vitamin E는 납의 투여로 대조군에 비해 감소되었으나 200E 및 200ES군에서는 대조군과 차이가 없었다. 간조직 중의 GSH 함량은 대조군에 비해 0E, 40E에서 가장 낮았으며 GSSG는 그 반대의 현상이였다. 간조직 중의 지질과 산화량은 대조군에 비해 0E, 0ES, 40E, 200E군에서 각각 6.4, 23.9, 2.1, 1.3배씩 높았으나 200ES군은 차이가 없었다. 그러므로 식이 중의 항산화제의 적절한 첨가는 납중독으로 인한 과산화적 손상과 조혈저해작용을 현저하게 완화시킬 수 있음을 알 수 있었다.