Computerized System for Assessing Nutrients from Food Groups

식품군별 영양평가를 위한 전산화 연구

  • Published : 1993.10.01

Abstract

This study was undertaken to develop a computer software program to analyze dietary data in terms of food groups and nutrients using a personal computer compatible with IBM PC 386. this program consisted of three functions. The first function was calculating the food intakes from each food group and evaluating the dietary status by comparing then with the constituted food amounts. The second one was calculating energy and nutrient intakes from each food group and evaluating the status of dietary intake by comparing the nutrient intakes with the recommended dietary allowance. The third function was calculating and evaluating the status of nutrient intakes and the energy composition rate by each meal and snack. The results were displayed in tabular forms and graphical forms on the computer screen.

본 연구는 IBM 386 호환 개인용 컴퓨터에서 데이타베이스 개발 언어의 한 종류인 Clipper 5.0 version을 이용하여 섭취한 식품을 식품군의 형태로 각 영양소의 함량을 분석 평가하는 프로그램을 개발하였다. 식품은 다섯가지 기초식품군과 열한가지 식품군으로 분류하였으며, 1일 섭취된 식품은 식품군별로 분류되어 섭취량이 분석된 후 구성량과 비교 평가되었다. 식품군별 섭취량은 각각 열량 및 영양소별로 분석 평가되었고, 1일 영양소 섭취량과 권장량에 대한 그래픽 분석을 행하였다. 또한 식사별 열량 및 영양소 섭취상태를 분석하여 식사별 영양소 섭취에 대한 열량 구성비를 그래픽 분석하였다. 영양지도를 행할때 열량과 영양소로서 표현되어지는 영양분석표는 전문가들에게는 쉽지만 일반인들에게는 어렵게 느껴지기 때문에 식품군의 형태로 표현할 필요성이 요구되었다. 따라서 본 연구에서 개발한 프로그램을 이용하여 식품군의 형태로 영양지도를 행할 수 있을 뿐만 아니라 식품군별로 식품의 소비형태를 파악할 수 있다.

Keywords

References

  1. Hospitals v.40 no.16 Experiments with computer-assisted menu planning Balinty,J.L.;Nevel,E.C.
  2. Hospitals v.46 no.16 Using the computer for menu planning Eckstein,E.;Wakefield,L.
  3. J. Am. Diet. Assoc. v.67 no.12 A computer tallied menu system Orser,J.;Mutschler,M.
  4. J. Am. Diet. Assoc. v.77 Computer generated fiscal reports for food costing accounting Fromm,B.;Moore,A.N.;Hoover,L.W.
  5. J. Am. Diet. Assoc. v.49 Inventory and cost control by computer Johnson,R.A.;Moore,A.N.
  6. J. Am. Diet. Assoc. v.63 Computerized food shopping Millette,R.A.;Maier,A.;Krause,R.E.
  7. Food Technol. v.36 no.4 Computer implementation of matrix data structure for controlling food formulation and manufacture Norback,J.P.;Mattews,M.E.
  8. J. Can. Diet. Assoc. v.40 Development of a computerized system for calculating nutritional intakes Hatcher,J.;Bell,L.;Chan,L.;Fraser,A.
  9. J. Hum. Nutr. v.34 Recipe, a computer program for calculating the nutrient content of foods Day,K.C.
  10. J. Am. Diet. Assoc. v.69 A computer-based dietary counseling system Witschi,J.;Porter,D.;Vogel,S.;Buxbaum,R.;Stare,F.J.;Slack,W.
  11. J. Am. Diet. Assoc. v.69 Dietary interviewing by computer ; An experimental aproach to counseling Slack,W.;Porter,D.;Witschi,J.;Sullivan,M.;Buxbaum,R.;Stare,F.J.
  12. J. Nutr. Educ. v.8 Computerized interviewing systems for the obese Miller,L.G.
  13. J. Am. Diet. Assoc. v.75 Self-instructional leraning packages as a teaching/learning tool in dietetic education Hutton,C.W.;Davidson,S.H.
  14. 한국영양학회지 v.20 no.1 전산화를 통한 한국인 식생활 개선 방안 연구 이기열;이양자;송만석;김은경;고건;김정수
  15. 한국영양학회지 v.23 no.5 표준 식단 작성을 위한 computer program의 이용 개발 김은미;이정선;우순자
  16. 한국조리과학회지 v.7 no.3 국방 표준 식단 작성을 위한 전산화 프로그램 개발에 관한 연구 문수재;손경희;양일선;손춘영;김대엽
  17. 한국영양학회지 v.20 no.6 병원 영양과의 재무 관리 시스템 전산화 모델에 관한 연구 최성경;곽동경
  18. 한국영양학회지 v.20 no.5 한국인의 영양관리를 위한 전산화 연구 김세림;승정자
  19. 국민영양 v.88 no.11 영양상담의 전산화 김은미;이정숙
  20. 한국영양학회지 v.22 no.4 영양상담을 위한 전산화 프로그램 개발 연구 홍순명
  21. 한국영양학회지 v.19 식사관리와 영양평가를 위한 영양교육 프로그램의 전산화 연구 문수재;이영미
  22. 식품성분표(제 4개정판) 농촌영양개선연구원
  23. 한국인의 영양권장량(제 5차 개정) 한국인구보건연구원