Microbiological Assay for the Detection of Chloramphenicol in Meat and Milk

식육 및 우유 중 클로람페니콜의 미생물학적 검출법에 관한 연구

  • 손성완 (농촌진흥청 가축위생연구소) ;
  • 조병훈 (농촌진흥청 가축위생연구소) ;
  • 진남섭 (농촌진흥청 가축위생연구소) ;
  • 박종명 (농촌진흥청 가축위생연구소) ;
  • 박근식 (농촌진흥청 가축위생연구소)
  • Published : 1993.12.01

Abstract

Chloramphenicol (CAP) is a very effective broad-spectrum antibiotic which had been widely used in animal production. However, the drug is not approved in many countries for use in food-producing animals because of its potential toxicity and the possibility of residues in food products. In this study, a modified microbiological assay was developed for the sensitive detection of CAP residues in meat and milk. The method was characterized by the extraction of CAP with ethyl acetate, addition of $0.15\;\mu\textrm{g}$ oxytetracycline/ml in the phosphate buffer diluent (pH 6.0), a luteus ATCC 9341. The lowest levels of CAP detected in muscle tissues and milk were $0.025\;\mu\textrm{g}/ml\;and\;0.05\;\mu\textrm{g}/g$, respectively. Recovery rates free CAP from milk were 68.5%, from bovine muscle 65.1%, from swine muscle 63.8%, and from chicken muscle 59.4%, respectively, and the coefficients of variation were 1.8~15.1%. The results showed that the detection limits of CAP residues in animal products could significantly be improved by the modified microbiological assay than the conventional ones.

클로람페니콜은 광벙위 항생물질로서 수의축산분야에서 널리 사용되어 왔으나 이 제제의 잠재적인 독성과 축산식풍 중 잔류성 때문에 세계 각국에서는 식용동물에서의 사용을 금지하고 있다. 따라서 이 시험에서는 미생물학척 방법에 의한 우유 및 식육 중 미량의 잔류클로람페니콜을 측정할 수 있는 방법을 확립하고자 M. luteus ATCC 9341을 시험용 균주로 설정하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 검출감도를 향상시키고자 시험명판용 Mueller-Hinton 배지의 배지량을 최소화하고 ethylacetate로 추출 농축하여 ml당 0.15/lg의 옥시테트라사이클린을 첨가한 회석용 인산염 완충액 (pH 6.0) 으로 잔류물을 용해하여 사용하였을 때 가기장 좋은 검출강도를 나타내였다. 2. 시료별 최저검출농도는 원유가 0.025 ppm이었으며, 식육은 0.05 ppm까지 검출할 수 있었다. 3. 시료별 평균 회수율은 원유가 68.5%이었으며, 쇠고기, 돼지고기 및 닭고기는 각각 65.1%. 63.8% 및 59.4%이었다. 이들 시료의 회수율에 대한 변이계수 (CV)는 1.8~15.1%이었다.

Keywords