Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 8 Issue 2
- /
- Pages.85-90
- /
- 1993
- /
- 1229-1153(pISSN)
- /
- 2465-9223(eISSN)
Study on the Stability and Fate of Vicine and Convicine in Fababean
Fababean 중의 Vicine과 Convicine의 안정성에 관한 연구
Abstract
The aglycones of vicine and convicine have been implicated as the causative factors for favism in fababeans. Thus, the presence of these compounds in fababeans is a potential obstacle to the use of fababeans and fababean preparations in foods. Investigations of vicine stability in fababeans and in pure solutions revealed that vicine is very stable, however, divicine derived from vicine by
Fababea에 존재하는 vicine과 convicine은 고온의 열처리에서 안정하였으며, vicine 용액도 약산성(pH5)과 알카리성 pH(pH10)에서 열에 대한 안정성이 높게 나타났다. 반면 산성 pH에서 vicine은 산 가수분해되어 aglycone인 divicine을 형성하며, 생성된 divicine은 매우 불안정하여 쉽게 분해되었다. 효소(