Effect of Ultrasound on the Acid Hydrolysis of Inulin

Inulin의 산 가수분해 반응에서 초음파가 미치는 영향

  • 김성배 (경상대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 윤석준 (경상대학교 공과대학 화학공학과)
  • Published : 1993.12.01

Abstract

The effect of ultrasound on the acid hydrolysis of inulin was studied under significantly mild reaction conditions, at which sugar degradation products were not detected. Reaction conditions were i the range of 50~$60^{\circ}C$ and 0.1~0.3%(w/w) of HCl concentrations. The effects of reactor position inside water bath and mechanical agitation under ultrasound were investigated. The production rates of fructose with/without ultrasound irradiation were compared. The activation energies for both control and ultrasound reaction were the same, i. e., 25kca1/mo1, and ultrasound enhancement was average 22%.

부산물이 거의 생기지 않는 반응조건에서 inulin의 산 가수분해 반응에 미치는 초음파의 영향을 조사했다. 반응조건은 50~$60^{\circ}C$와 염산 0.1~0.3%(w/w)의 상당히 완화된 범위였으며, 항온조 내 반응기 위치와 기계적인 교반에 대한 영향을 조사했다. 초음파를 사용한 경우와 하지 않은 경우 fructose생성속도를 온도와 산의 농도변화에 따라 비교했으며 두 경우 활성화에너지는 25kcal/mol로 같았다. 초음파에 의한 반응속도 증가는 평균 22%였다.

Keywords