KSBB Journal
- Volume 8 Issue 1
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- Pages.49-54
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- 1993
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- 1225-7117(pISSN)
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- 2288-8268(eISSN)
Studies on the Compositions of Odd number Fatty acid of Vegetability lipids
식물성 유지의 홀수 지방산에 대하여(호도, 복숭아씨, 살구씨를 중심으로)
Abstract
The contents of odd number fatty acid in walnut, peach seed and apricot seed were analyzed by HPLC. The results were as follows; the contents of crude oil in walnut, peach seed and apricot seed were 61.7%, 48.21%, and 52.34%, respectively. The contents of neutral lipid in walnut peach seed, and apricot seed were contained 62.32%, 91.50%, and 88.00%, respectively. The contents of glycolipid in walnut peach seed and apricot seed were contained 34.14%, 3.25%, and 4.78%, respectively. The contents of phospholipid in walnut peach seed and apricot seed were contained 3.54%, 5.25%, and 7.27%, respectively. The contents of odd number fatty acid and even number fatty acid in neutralipid were walnut 37.07% and 36.72%, peach seed 5.4% and 94.60%, and apricot seed 6.85% and 93.92%, respectively. The contents of odd number fatty acid and even number fatty acid in glycolipid were walnut 5.37% and 46.21%, peach seed 6.97% and 89.42%, and apricot seed 10.50% and 89.42%, respectively. The contents of odd number fatty acid and even number fatty acid in phospholipld were walnut 3.57% and 96.43%, peach speed 6.51% and 93.49%, and apricot seed 15.00% and 84.20%, respectively. The contents of odd number fatty and even number fatty acid in total fatty acid were walnut 14.47% and 85.53%, peach seed 1.17% and 98.83%, and apricot seed 4.3% and 95.97%, respectively.
천연식품인 호도, 복숭아씨, 살구씨의 지방산 함량 과 홀수 지방산의 함량을 규명하기 위하여 HPLC를 사용하여 분리 정량한 결과는 다음과 같다. 1. 각 시료의 조지방 함량은 호도 61.78%. 살구 씨 52.34%. 복숭아씨 48.21 %이고, 중성 지질량은 호도 62.32%, 복숭아씨 91.50%. 살구씨 88.0%이 고, 당지질은 호도 34.14%, 복숭아씨 3.25%. 살구 씨 4.78%이었고, 인지질은 호도 3.54%. 복숭아씨 5.25%. 상구씨 7.27%였다. 2. 중성지질의 지방산에서 호도의 홀수 지방산이 3 37.07%. 짝수 지방산이 36.72%. 복숭아씨의 홀수 지방산이 5.4%, 짝수 지방산이 94.60%. 살구씨의 홀수 지방산이 6.85%. 8 짝수 지방산이 93.92%였교, 당지질에서 호도의 홀수 지방산은 53.7%. 짝수 지 방산은 46.21 %. 복숭아씨의 홀수 지방산은 6.97% . 9 짝수 지방산은 93.03%, 살구씨의 홀수 지방산은 10.5%, 짝수 지방산은 89.42 %였고, 인지a질에서의 경우는 호도의 홀수 지방산이 3.57%, 짝수 지방산 이 96.43%, 복숭아써의 흘수 지방산이 6.51 %, 짝 수 지방산이 93.49%, 살구씨의 홀수 지방산이 15.0 % %, 짝수 지방산이 84.2%로 각각 함유되어 었다. 3. 총 지방산중 홀수 지방산은 호도 14.47%, 복 숭아씨 1.17%, 상구씨 4.03%이고, 짝수 지방산은 호도 85.53 %, 복숭아씨 98.83%, 삼구씨 95.97% 로 각각 함유되어 있음을 알 수 있다. 수 있다.
Keywords