Korean Journal of Microbiology (미생물학회지)
- Volume 31 Issue 3
- /
- Pages.230-236
- /
- 1993
- /
- 0440-2413(pISSN)
- /
- 2383-9902(eISSN)
Characterization of Isocitrate Lyase from Micrococcus luteus
Micrococcus luteus에서 정제한 Isocitrate Lyase의 특성
Abstract
The isocitrate lyase extracted from Micrococcus luteus was purified 38.8 folds with the overall yield of 10.2%, by the ammonium sulfate fractionation, DEAE-cellulose, 1st Sephadex G-200 and 2nd Sephadex G-200 column chromatography. The purified enzyme showed to be a single protein band by polyacrylamide gel electrophoresis. The molecular weight of the purified enzyme was estimated 60,000 by the SDS-polyacry]amide gel electrophoresis. The apparent Michaelis constant, Km value for isocitrate was 0.95 mM. The optimum pH and temperature of the purified enzyme were pH 7.5 and
Micrococcus luteus 가 생산하는 isocitrate lyase 의 효소단백질을 ammonium sulfate precipitation, DEAE-cellulose, DEAE-sephacel, 1차 Sephadex G-200, 2 차 Sephadex G-200 column chromatography 과정을 통하여 분리 정제하였으며 정제된 효소의 분자량과 효소학적 특성을 조사하였다. 정제된 isocitrate lyase 는 상기 정제 과정을 통하여 10.2%의 회수율과 38.8 의 정제도를 나타내었으며, 전기영동시 단일밴드를 얻을 수 있었고, SDS-PAGE 에 의해 측정된 분자량을 약 60,000이며 1개의 subunit 로 나타났다. 본 효소의 최적 pH 는 7.5이었으며, 최적 온도는