Journal of fish pathology (한국어병학회지)
- Volume 6 Issue 1
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- Pages.21-55
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- 1993
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- 1226-0819(pISSN)
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- 2233-5412(eISSN)
Histopathological changes in fish gills by potassium permanganate and influence of water quality
과망간산칼리에 의한 어류 아가미의 병리조직학적 변화와 수질에 따른 영향
- Shin, Mee-Young (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Choi, Dong-Lim (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Chung, Joon-Ki (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Chun, Seh-Kyu (Korean Fish Disease Laboratory)
- Published : 1993.05.30
Abstract
Histopathological changes in gills by potassium permanganate were investigated in four fish species. flounder(Pararychthys olivaceus) and rockfish(Sebastes schlegeli) in marine fish, and carp(Cyprinus carpio) and eel(Anguilla japonica) in freshwater fish. Marine fishies were more sensitive to
해산어에서 넙치, 조피볼락, 담수어에서 비단잉어와 뱀장어의 4 어종에서 과망간산칼리에 의한 아가미의 조직변화를 관찰하였다. 해산어는 담수어에 비해 과망간산칼리에 더 민감하며, 1ppm의 저농도에서도 아가미의 조직변화가 일어났다. 뱀장어는 비단잉어보다 과망간산칼리에 대한 저항성이 더 높았다. 특히 뱀장어에서는 과망간산칼리에 노출된 어류의 아가미에서 점액세포의 증가가 두드러졌다, 사육수에서는 지하수에서보다 과망간산칼리의 영향이 훨씬 감소하는데, 이 차이가 유기물질의 양에 의한 것임은 사료농도별로 한 실험에서 확인되었다. 또한 용존산소에 따라서도 과망간산칼리의 효력이 영향을 받는다.