Applied Biological Chemistry
- Volume 36 Issue 6
- /
- Pages.539-546
- /
- 1993
- /
- 2468-0834(pISSN)
- /
- 2468-0842(eISSN)
Purification and partial characteristics of intracellular aminopeptidase from micrococcus sp. LL3
Micrococcus sp. LL3가 생성하는 intracellular aminopeptidase의 특성 및 정제
- Lee, Si-Kyung (Microbial Fermentation Lab., Doosan Technical Center) ;
- Joo, Hyun-Kyu (Department of Agricultural Chemistry, Kon Kuk University)
- Published : 1993.12.31
Abstract
This paper describes the purification and partial characteristics of aminopeptidase from Microccus sp. LL3 to utilize the microorganism as a potential agent for industrial application for the purpose of shortening ripening period of cheddar cheese. The optimal temperature and pH for enzyme activity were
본 연구에서는 Cheddar 치즈의 숙성기간을 단축시키고 flavor를 증진시키기 위하여 Micrococcus sp. LL3를 치즈 제조시에 첨가할 목적으로 본 균주가 생성하는 aminopeptidase의 특성을 조사하였으며, 또한 본 효소를 정제하였다. L-Leucine-p-nitroanilide를 기질로 사용 하였을 때 본 효소의 최적온도와 pH는 각각