Changes in concentration of tocopherols and fatty acids during germination and maturation of soybean(Glycine max)

대두의 발아 및 성숙과정중 토코페롤과 지방산의 변화

  • Lee, In-Bog (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University) ;
  • Chang, Ki-Woon (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University)
  • Published : 1993.04.30

Abstract

The concentrations of tocopherols and compositions of fatty acids during germination and maturation of soybean seeds were determined by HPLC and GC. In germination stages, when the length of seedling axis was about 10 cm, the contents of total tocopherols and lipids were the highest. At the early phase of pod filling on field condition, the concentration of ${\delta}-tocopherol$ in soybean seeds was the highest, but, in further pod filling, the content of ${\delta}-tocopherol$ decreased continuously, and ${\alpha}-$ and ${\gamma}-tocopherol$ increased. Accumulation of oil during pod filling seems to be determined at the beginning. There seem positive correlations between several tocopherol homologues and fatty acids.

대두의 발아 및 종실의 성숙과정중 토코페롤 및 지방산 함량의 변화를 알아보기 위하여 발아과정은 실험실에서 명조건과 암조건으로 구분하여 수행하였고, 종실의 성숙과정 시험은 포장에서 실시하였으며, 토코페롤과 지방산의 함량은 HPLC와 GC를 사용하여 분석하였다. 발아과정중 각 토코페롤 및 지방질 함량은 배축부의 길이가 약 10 cm로 생육시 가장 높았으며, 발아과정 후기에서는 명조건하의 ${\alpha}-$토코페롤을 제외하고 모두 감소하였다. 종실의 초기 생성과정중 ${\delta}-$토코페롤은 가장 높은 함량을 보였으나 성숙과정의 진행과 동시에 점차 감소되었고, 역으로 ${\gamma}-$${\alpha}-$토코페롤은 종실의 성숙과정중 꾸준히 증가하였다. 성숙과정중 종실의 유지함량은 초기단계에서 현저하게 증가하였고, 지방산조성의 변화에서는 점진적인 oleic acid의 감소와 더불어 linoleic acid의 증가가 관찰되었다. 토코페롤 동족체들과 지방산들 사이의 상관성을 검토한 결과, 일부 처리구간에서 정의 상관관계가 인정되었다.

Keywords