Applied Biological Chemistry
- Volume 36 Issue 2
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- Pages.127-133
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- 1993
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Changes in concentration of tocopherols and fatty acids during germination and maturation of soybean(Glycine max)
대두의 발아 및 성숙과정중 토코페롤과 지방산의 변화
- Lee, In-Bog (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University) ;
- Chang, Ki-Woon (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University)
- Published : 1993.04.30
Abstract
The concentrations of tocopherols and compositions of fatty acids during germination and maturation of soybean seeds were determined by HPLC and GC. In germination stages, when the length of seedling axis was about 10 cm, the contents of total tocopherols and lipids were the highest. At the early phase of pod filling on field condition, the concentration of
대두의 발아 및 종실의 성숙과정중 토코페롤 및 지방산 함량의 변화를 알아보기 위하여 발아과정은 실험실에서 명조건과 암조건으로 구분하여 수행하였고, 종실의 성숙과정 시험은 포장에서 실시하였으며, 토코페롤과 지방산의 함량은 HPLC와 GC를 사용하여 분석하였다. 발아과정중 각 토코페롤 및 지방질 함량은 배축부의 길이가 약 10 cm로 생육시 가장 높았으며, 발아과정 후기에서는 명조건하의