Comparison of physicochemical properties of several tomato varieties

토마토 품종에 따른 과실의 이화학적 특성의 비교

  • Park, Sang-Wook (Department of Food and Nutrition, sookmyung Women's University)
  • 박상욱 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1993.04.30

Abstract

For the elucidation of some information on processing properties of tomato, physicochemical characteristics of fruits were analysed for two group of cultivation pattern, non-proped cultivation (5 varieties) and groped cultivation (4 varieties). Weight, length, width, thickness and specific gravity were greater in the groped cultivation group than in the non-groped. Among the groped varieties, Master 2 showed the greatest values and 76Mo11-3-1-2-2 the smallest. Among the non-groped, weight, length, width and specific gravity were greatest in Jinhong and thickness was greatest in Good Hope and smallest in $79078{\times}ARC$. Hardness showed significant difference only among the non-groped resulting in the lowest value in $79078{\times}ARC$. Fruit sphericity was greater in the non-groped among which Good Hope was the greatest. In fruit color the non-groped showed greater trend in dominant wavelength, especially in Good Hope. No significant difference between group was found in lightness and % chroma. Sugar content showed higher trend in the non-groped and highest in Master 2. Acidity was significantly higher in the non-groped and highest in Good Hope. There was no difference in pH. Vitamin C was difference between group but higher trend in $79078{\times}ARC$. Viscosity was no difference between group but higher trend in $79078{\times}CL1561F6$ of the non-groped and 76Mo11-3-1-2-2-of the groped.

국내산 토마토의 품종별 가공적성을 파악하기 위한 기초자료의 수집을 위하여 무지주재배 가공용 토마토 5품종과 가공 및 생식 겸용 지주재배 토마토 4품종에 대한 이화학적 특성을 비교한 결과는 다음과 같다. 토마토과실의 무게 및 최장길이, 폭, 두께 및 비중은 지주재배형 토마토품종이 무지주재배형 품종보다 더 큰 값을 보였으며 지주재배형 품종중에서는 Master 2가 가장 큰 값을 76Mo11-3-1-2-2가 가장 작은 값을 보였다. 무지주재배형 품종중의 무게, 최장길이, 폭 및 비중의 값을 비교하면 Jinhong이 가장 높았고 두께는 Good Hope가 가장 높았으며 $79078{\times}ARC$가 가장 낮았다. 경도는 무지주재배형 품종내에서만 유의적인 차이를 보였고 $79078{\times}ARC$가 가장 낮았다. 토마토의 Sphericity는 무지주재배형이 지주재배형보다 더 높았으며 무지주재배형에서는 Good Hope가 가장 높았다. 과색의 Dominant wavelength는 무지주재배형이 지주재배형보다 컸으며 무지주재배형에서는 Good Hope가 가장 컸다. Lightness, % chroma는 재배형간에 큰 차이가 없었다. 수분함량은 재배형간에 유의적인 차이가 없었으며 당은 일반적으로 지주재배형에서 높았고 Master 2가 가장 높게 나타났다. 산도는 무지주재배형 품종이 유의적으로 더 높았으며 Good Hope가 가장 높았다. pH와 Vitamin C 함량은 무지주재배에서는 $79078{\times}CL1561F6$가 가장 높았고 지주재배형에서는 76Mo11-3-1-2-2가 높았다.

Keywords