수확시기 및 저장온도에 따른 돼지감자 괴경의 가용성당 조성변화

Changes in soluble neutral carbohydrates composition of jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers according to harvest date and storage temperature

  • 강수일 (농업개발연구소) ;
  • 한종인 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 김경연 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 오선진 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 김수일 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터)
  • Kang, Su-Il (Institute of Agricultural science and Development, College of Agricultrue and Life Scence, Seoul National University) ;
  • Han, Jong-In (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University) ;
  • Kim, Kyoung-Youn (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University) ;
  • Oh, Sun-Jin (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University) ;
  • Kim, Su-Il (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University)
  • Published : 1993.03.31

Abstract

돼지감자 괴경의 수확시기 및 저장온도에 따른 가용성당의 조성변화를 HPLC 방법으로 조사하였다. 성숙된 괴경의 가용성당은 저온충격을 받은 후 수확한 시료에서부터 급격히 변화하여 봄에 수확한 시료의 경우, 중합도가 높은 GF8이상의 inulin은 총당의 66.4%에서 25.4%로 감소한 반면, GF2부터 GF7까지의 fructo 올리고당은 28.8%에서 61%로, sucrose는 3.4%에서 13.6%로 각각 증가하였다. 이러한 자가효소에 의한 inulin의 fructo 올리고당 및 sucrose로의 전환은 저온 충격을 받지않은 괴경을 $4^{\circ}C$에서 저장할 때에도 나타나서 $25{\sim}34$일 저장으로 거의 비슷한 결과를 보였다. 이와는 달리 fructo 올리고당이 61%에 달하는 3월 수확시료를 각각 $25^{\circ}C{\sim}40^{\circ}C$에서 3일간 저장한 경우에는 fructo 올리고당은 감소하나 sucrose는 증가하며 GF8이상의 inulin도 증가하거나 일정하여 저온저장과는 달리 fructo 올리고당이 감소하고 inulin의 합성이 일어나는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 괴경내의 fructo 올리고당 함량을 최대화하기 위해서는 돼지감자괴경을 포장에서 월동시켜 3월 중순에 수확하거나 또는 저온 충격을 받지 않은 것을 저온저장하는 것이 효과적인 방법으로 보인다.

The composition of soluble neutral carbohydrates in jerusalem artichoke tubers was measured and compared according to harvest dates and storage temperatures using HPLC. The breakdown of inulin $({\ge}GF8)$ into sucrose and fructo-oligosaccharides (GF2-GF7) was highest on November just after cold-shock. The composition of sucrose and fructo-oligosaccharides on March was much higher than that on September of previous year. Inulin $({\ge}GF8)$ proportion decreased from 66.4% to 33.1% but the proportion of fructo-oligosaccharides (GF2-GF7) and sucrose increased from 25% to 61% and from 3.4% to 13.6%, respectively. The storage at a low temperature $(4^{\circ}C)$ for 34 days increased the composition as well. However, the amount of fructo-oligosaccharides was decreased when the tubers harvested in March were stored at high temperature $(25^{\circ}C{\sim}40^{\circ}C)$. For the maximam yield of fructo-oligosaccharides in jerusalem artichoke, it is concluded that the tubers be harvested in March and/or stored at the low temperature.

Keywords