Changes in soluble neutral carbohydrates composition of jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers according to harvest date and storage temperature

수확시기 및 저장온도에 따른 돼지감자 괴경의 가용성당 조성변화

  • Kang, Su-Il (Institute of Agricultural science and Development, College of Agricultrue and Life Scence, Seoul National University) ;
  • Han, Jong-In (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University) ;
  • Kim, Kyoung-Youn (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University) ;
  • Oh, Sun-Jin (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University) ;
  • Kim, Su-Il (Department of Agricultural chemistry and Research center for New Bio-materials in Agriculture, College of Agriculture and Life science, Seoul National University)
  • 강수일 (농업개발연구소) ;
  • 한종인 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 김경연 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 오선진 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 김수일 (서울대학교 농업생명과학대학 농화학과 및 농업생물신소재연구센터)
  • Published : 1993.03.31

Abstract

The composition of soluble neutral carbohydrates in jerusalem artichoke tubers was measured and compared according to harvest dates and storage temperatures using HPLC. The breakdown of inulin $({\ge}GF8)$ into sucrose and fructo-oligosaccharides (GF2-GF7) was highest on November just after cold-shock. The composition of sucrose and fructo-oligosaccharides on March was much higher than that on September of previous year. Inulin $({\ge}GF8)$ proportion decreased from 66.4% to 33.1% but the proportion of fructo-oligosaccharides (GF2-GF7) and sucrose increased from 25% to 61% and from 3.4% to 13.6%, respectively. The storage at a low temperature $(4^{\circ}C)$ for 34 days increased the composition as well. However, the amount of fructo-oligosaccharides was decreased when the tubers harvested in March were stored at high temperature $(25^{\circ}C{\sim}40^{\circ}C)$. For the maximam yield of fructo-oligosaccharides in jerusalem artichoke, it is concluded that the tubers be harvested in March and/or stored at the low temperature.

돼지감자 괴경의 수확시기 및 저장온도에 따른 가용성당의 조성변화를 HPLC 방법으로 조사하였다. 성숙된 괴경의 가용성당은 저온충격을 받은 후 수확한 시료에서부터 급격히 변화하여 봄에 수확한 시료의 경우, 중합도가 높은 GF8이상의 inulin은 총당의 66.4%에서 25.4%로 감소한 반면, GF2부터 GF7까지의 fructo 올리고당은 28.8%에서 61%로, sucrose는 3.4%에서 13.6%로 각각 증가하였다. 이러한 자가효소에 의한 inulin의 fructo 올리고당 및 sucrose로의 전환은 저온 충격을 받지않은 괴경을 $4^{\circ}C$에서 저장할 때에도 나타나서 $25{\sim}34$일 저장으로 거의 비슷한 결과를 보였다. 이와는 달리 fructo 올리고당이 61%에 달하는 3월 수확시료를 각각 $25^{\circ}C{\sim}40^{\circ}C$에서 3일간 저장한 경우에는 fructo 올리고당은 감소하나 sucrose는 증가하며 GF8이상의 inulin도 증가하거나 일정하여 저온저장과는 달리 fructo 올리고당이 감소하고 inulin의 합성이 일어나는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 괴경내의 fructo 올리고당 함량을 최대화하기 위해서는 돼지감자괴경을 포장에서 월동시켜 3월 중순에 수확하거나 또는 저온 충격을 받지 않은 것을 저온저장하는 것이 효과적인 방법으로 보인다.

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