Applied Biological Chemistry
- Volume 36 Issue 4
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- Pages.271-276
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- 1993
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Processing of anchovy based powder for instant soup packed in tea bag and the taste compound of its extractives
Tea bag 포장한 멸치 복합 분말의 가공 및 그 추출물의 정미성분
- Lee, Ho-Yeon (Dong-Bang Corporation Research and Development Center) ;
- Chung, Bu-Gil (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Lee, Jung-Suck (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Kim, Poong-Ho (Department of Food Processing, Fisheries Research and Development Agency) ;
- Kim, Jin-Soo (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
- Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- 이호연 (동방유량(주) 기술연구소) ;
- 정부길 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 이정석 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 김풍호 (국립수산진흥원 식품가공과) ;
- 김진수 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
- 이응호 (부산수산대학교 식품공학과)
- Published : 1993.03.31
Abstract
This study was carried out to prepare anchovy based powder for instant soup packed in tea bag which can be used handily as a extractives, and to determine the taste compounds of extractives of anchovy based powder for instant soup. The anchovy based powder for instant soup was made by adding of 72% in the redried anchovy, 14% in the sea tangle, 7% in the mushroom and 7% in the katsuobushi to the total mixtures. And the anchovy based powder for instant soup was packed in tea bag. The desirable extraction time are 5 min in package in tea bag with air permeability
멸치를 보다 효율적으로 식용화하기 위하여 멸치를 주원료로 하고 여기에 우리나라 사람의 기호에 맞으면서 엑스분의 함량이 많아 즉석수우프의 원료로 이용하기에 적합한 표고버섯, 다시마, 가쓰오부시 등을 일정비율로 혼합한 복합 분말을 가공하여, 간편성 및 편리성을 부여하기 위하여 tea bag으로 낱포장을 시도하였다. 아울러 본 시제품 추출물의 정미성분에 대하여도 검토하였다. 멸치를 주원료로 한 복합 분말은 혼합물에 대하여 30mesh 정도로 분쇄한 마른멸치, 다시마, 표고버섯, 가쓰오부시를 각각 72%, 14%, 7% 및 7%의 비율로 혼합하여 제조하였다. 이렇게 제조한 복합 분말은 공기투과도가