A study on the Development of Automatic Drying System of Ginseng

인삼의 자동건조시스템 개발에 관한 연구

  • Kang, Hyun-Ah (Department of Food Science and Technology, Chungnam National University) ;
  • Chang, Kyu-Seob (Department of Food Science and Technology, Chungnam National University) ;
  • Chang, Dong-Il (Department of Agricultural Machinery Engineering, Chungnam National University)
  • 강현아 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 장규섭 (충남대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 장동일 (충남대학교 농기계공학과)
  • Published : 1993.12.01

Abstract

This study was developed a computer-controlled automatic drying system. In order to control automatically the temperature, relative humidity weight of the sample, drying system with computer and connecting parts such as microcomputer, PC-Lab card, Op. Amp., and relay system were developed for controlling the heater, fan, humidifier and dehumidifier. Using this system, drying characteristic mechanism of ginseng were investigated. The increase of drying temperature decreased Hunter L value and increased a and b value. The hardness and shrinkage rate of white ginseng had a increasing tendency with the increase of drying temperature. Crude saponin content was not affected by drying temperature and relative humidity.

자동으로 온도, 습도 및 중량을 감지하고, 히터, 송풍기, 가습기 및 제습기의 작동여부를 제어할 수 있는 자동 건조 시스템을 개발하여, 인삼을 시료로하여 열풍건조시의 건조온도와 건조기 내의 상대습도에 따른 건조특성을 구명하고, 각 건조조건에서의 이화학적 특성을 조사하였다. 인삼의 건조속도는 건조온도가 높고 건조기내의 상대 습도가 낮을수록 빨랐으며, 건조된 인삼의 hardness는 건조온도가 높을수록 높고, 건조실내의 상대습도는 25%에서 높았다. 건조온도가 높을수록 Hunter L value가 감소하고 a와 b value가 증가하는 경향을 보였으며, 갈변도가 높았다. 인삼의 건조과정중에 일어나는 수축은 건조온도가 높고 건조기내의 상대습도가 낮을수록 컸으며, 직경의 수축률이 길이의 수축률에 비해 컸다. 인삼의 조사포닌 함량은 건조온도와 상대습도에 영향을 받지 않았다.

Keywords