Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 25 Issue 5
- /
- Pages.449-455
- /
- 1993
- /
- 0367-6293(pISSN)
Microbiological Study and Isolation of the Vibrio vulnificus in the Sea Water, Sediment, Fish and Shellfish, Kithen Environment of Chunnam Coastal Area
전남 해안지역의 해수, 개펄, 수족관내 어패류 및 주방환경에서 장염 패혈증균(Vibrio vulnificus)의 분리와 미생물학적 연구
- Park, Kyung-Soo (Department of Food Industry, Technical College, Chosun University) ;
- Han, Chul (Department of Food Industry, Technical College, Chosun University) ;
- Suk, Keun-Young (Department of Food Industry, Technical College, Chosun University) ;
- Jung, Hae-Chang (Department of Food Industry, Technical College, Chosun University) ;
- Kim, Young-Hui (Department of Food Industry, Technical College, Chosun University) ;
- Kim, Chun-Kyu (Department of Food Industry, Technical College, Chosun University)
- 박경수 (조선대학교 병설공업전문대학 식품공업과) ;
- 한철 (조선대학교 병설공업전문대학 식품공업과) ;
- 석근영 (조선대학교 병설공업전문대학 식품공업과) ;
- 정해창 (조선대학교 병설공업전문대학 식품공업과) ;
- 김영휘 (조선대학교 병설공업전문대학 식품공업과) ;
- 김천규 (조선대학교 병설공업전문대학 식품공업과)
- Published : 1993.10.01
Abstract
Vibrio vulnificus is a recentry recognized halophilic organism that may cause human infections. Patients infected with Vibrio vulnificus often have a history of exposure to the sea, suggesting that the organism may be common inhabitant of marine environment. In this studies 314 samples were collected from 9 sites of Chonnam coastal area, from April to Jun, 1993. Isolation rates of V. vulnificus were 7.1% in total samples, 33.3% in sea water, 55.5% in sediment, 1.7% in fish and shellfish, 6.3% in kitchen environment. In each areas of Chunnam V. vunificus were isolated from 3.6% to 11.4%. The isolation rates of V. vulnificus was correlated positively with organic matter and COD in sea warer and sediment. In sea water, Microorganism population were
장염 패혈증균으로 알려진 Vibrio vulnificus는 비교적 최근에 알려진 호염성균으로 이 균이 잠복된 어패류를 생식하면 사람에게 패혈증을 일으키며 높은 사망률을 나타내고 있다. 또한 이 균은 주로 해양환경에 서식하며 수온이 높은 하절기에 발생되고 있다. 본 실험에서는 전남 해안지역에서 해수, 개펄, 수족관내의 어패류와 주방환경의 시료원에서 장염 패혈증균의 분리율과 해수와 개펄의 이화학적인 성상과 일반 미생물 수, Vibrio균 수, Coloform 세균수의 분포를 조사한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 즉 조사된 총 314건의 시료원 중에서 37.9%의 Vibrio 균종의 분리율을 보였으며 V. vulnificus가 7.1%, V parahemolyticus가 9.6%, V. alginolyticus가 12.4%, V. sp.가 8.9%가 나타났다. 또한 V. vulnificus의 시료원별 분리율은 해수에서 33.3% 개펄에서 55.6%, 수족관내 어패류에서 1.7%, 주방환경에서 6.3%로서 개펄에서 가장 높은 분리율을 보였다. 각 지역별 V. vulnificus의 분리율은 대략3.6%에서 11.4%의 범위를 가지고 있었으며 무안, 해남에서 10% 이상의 높은 분리율을 보였다. 그러나 지역별의 분리율 차이는 크게 인정되지 않는 경향이었다. 어패류에 있어서 V. vulnificus의 분리율은 1.7%였으며 주방환경에서는 6.3%였다. 어종별에 따른 차이는 인정할 수가 없었고 행주와 도마에서 높은 분리율을 보였다. 전남 각 지역별의 해수의 이화학적 성상은 염도가