건조방법에 따른 께묵뿌리 추출물의 색도변화

Changes in Color Intensity of Extract from Hololeion Maximowiczii Root by Drying Methods

  • 최동연 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 도재호 (한국인삼연초연구소) ;
  • 이광승 (한국인삼연초연구소) ;
  • 양차범 (한양대학교 식품영양학과)
  • 발행 : 1993.10.01

초록

건조방법을 달리한 께묵(Hololeion maximowiczii) 뿌리의 색도변화에 대해서 조사하였다. Hunter value에서 분말의 경우에는 HADB가 더 진한 편이었으나 용액의 경우에는 HADB가 제일 연한 색깔을 띄었다. 수용액 색소의 420nm에서의 흡광도는 FD group이, 자외부에서 흡광도는 HADB group이 가장 강하였다. 께묵의 색소는 분말상태에서보다 용액상태에서 더 불안정하였으며, 색소분해에 대한 활성화에너지는$(90{\sim}100^{\circ}C)$ 약 20.9kcal/mole이었다.

Changes in color intensity of Hololeion maximowiczii(HM) roots which were treated with freeze drying (FD), $50^{\circ}C$ hot air drying (HAD) and $50^{\circ}C$ hot air drying after steam blanching (HADB) were investigated in this study. Color of HADB was yellow-green while other treatments showed bright brown color. In brown color intensity, optical density at 420 nm of FD treatment was highest but HADB treatment showed the highest value in ultra violet spectrum. Water soluble pigment of HM in state of aquous solution was more unstable for heat treatment than that in state of powder. Activation energy for decomposition of the pigment was 20.9 kcal/mole between $90{\sim}100^{\circ}C$ but 50.6 kcal/mole between $80{\sim}90^{\circ}C$.

키워드