Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 25 Issue 4
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- Pages.345-350
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- 1993
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- 0367-6293(pISSN)
Detection of the Adulterated Sesame Oil by the Analysis of Fatty Acid Compositions and Carbon Isotope Ratio
지방산조성과 탄소동위원소 분석에 의한 참기름에 혼입된 타식용유의 검출방법
- Ha, Jae-Ho (Korea Food Research Institute) ;
- Hawer, Woo-Derck (Korea Food Research Institute) ;
- Hwang, Jin-Bong (Korea Food Research Institute)
- Published : 1993.08.01
Abstract
Fatty acid composition of sesame oil could be distinguished from that of rapeseed oil and soybean oil by the content of linolenic acid. The relative composition of each fatty acid revealed the clear difference between sesame oil and other vegetable oils except corn oil. Ricebran oil was different from sesame oil in the relative composition of palmitic acid with respect to stearic acid and cottonseed oil in oleic acid to linoleic acid.
참기름의 품질을 보다 정확하게 평가할 수 있는 방법을 개발하기 위하여 지방산조성과 탄소동위원소 비율을 측정하였다. 부정참기름을 제조할 때 주로 사용될 수 있는 5종의 식용유와 참기름의 지방산조성을 분석한 결과 유채유과 대두유의 경우 linolenic acid의 함량에 있어 참기름과 큰 차이를 보였다. 각종 식용유의 상대적 지방산조성비를 비교한 결과 미강유는 stearic acid에 대한 palmitic acid, 유채유는 oleic acid에 대한 linoleic acid, 면실유의 경우 oleic acid에 대한 linoleic acid의 비율을 측정함으로써 혼입 여부를 추정할 수 있었다. 각종 식용유의 탄소동위원소를 측정한 결과 oleic acid의 경우 참기름