한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제25권3호
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- Pages.252-257
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- 1993
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- 0367-6293(pISSN)
전기자극이 저장중 한우육의 이화학적 변화에 미치는 영향
Effect of Electrical Stimulation on Physico-Chemical Properties of Korean Native Cattle Meat
- 신현길 (건국대학교 축산가공학과) ;
- 오은경 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
- 박종흠 (건국대학교 축산가공학과) ;
- 김천제 (건국대학교 축산가공학과) ;
- 허정원 (건국대학교 축산가공학과)
- Shin, Heuyn-Kil (Department of Animal Products Science, Kon-Kuk University) ;
- Oh, Eun-Kyong (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University) ;
- Park, Jong-Heum (Department of Animal Products Science, Kon-Kuk University) ;
- Kim, Cheon-Jei (Department of Animal Products Science, Kon-Kuk University) ;
- Huh, Jeong-Weon (Department of Animal Products Science, Kon-Kuk University)
- 발행 : 1993.06.01
초록
본 연구는 한우 9두를 E.S. 처리하여 비처리구와 물리화학적 차이를 비교함으로써 전기자극이 한우의 육질개선 효과에 미치는 영향을 살펴보기 위해 실시하였다. 일반적인 방법으로 도축을 실시한 후 45분 이내에 400V/60Herz로 1분간 전기자극 후 E.S. 처리구와 대조구에서 각 근육별로 시료를 취하여
Nine Korean native cattle were purchased from a beef cattle farm. Immediatly after slaughtering and skinning, each carcass was split into left and right sides and the one half was kept as a control, the other one was electrically stimulated by using 400v stimulator for 1 min. All samples were analyzed for shear force value, ATP and biochemical changes to investigate the effect of electrical stimulation during storage at