Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 25 Issue 1
- /
- Pages.63-68
- /
- 1993
- /
- 0367-6293(pISSN)
Heat Penetration Characteristics and Keeping Quality of Retort Pouched Curry
레토르트 파우치 카레의 전열특성 및 품질안정성
- Koo, Bon-Youl (Ottogi Research Center) ;
- Park, Seong-Joon (Ottogi Research Center) ;
-
Byeon, You-Ryang
(Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
- Son, Se-Hyeong (Ottogi Research Center)
- Published : 1993.02.01
Abstract
Heat penetration characteristics of retort pouched curry were studied to determine optimal sterilization conditions. Heating curve of retort pouched curry showed a simple logarithmic curve. The
레토르트 파우치 카레의 중심부에 열전대를 연결하여 전열곡선을 측정하고 그 전열곡선으로부터 전열속도에 영향을 주는 인자별로 전열특성치를 구하였고, 가열살균과정 중의 성분의 변화, 적정살균 조건 및 품질 안정성에 대하여 연구하였다. 레토르트 파우치 카레의 전열곡선은 simple logarithmic curve를 나타냈으며, 파우치내 중심부의 고형물이 액즙보다