한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제25권3호
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- Pages.229-235
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- 1992
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
효소에 의한 고등어 근육단백질 가수분해물의 Angiotensin-I 전환효소 저해작용
Angiotensin-I Converting Enzyme Inhibitory Activity of Enzymatic Hydrolysates of Mackerel Muscle Protein
- 염동민 (양산전문대학 식품영양과) ;
- 이태기 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 변한석 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 김선봉 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 박영호 (부산수산대학교 식품공학과)
- YEUM Dong-Min (Department of Food and Nutrition, Yangsan Junior College) ;
- LEE Tae-Gee (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- BYUN Han-Seok (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- KIM Seon-Bong (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- PARK Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- 발행 : 1992.05.01
초록
수산자원의 기능특성 해명을 위한 연구의 일환으로 고등어 근육단백질을 8가지 효소로 가수분해하여 얻은 가수분해물의 ACE 저해작용을 살펴보고 gel 여과에 의한 획분별 ACE 저해작용을 검토하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 단백질의 가수분해에 따른
Fish protein hydrolysates(FPH) prepared from defatted mackerel meal by proteases such as complex enzymes, bromelain, alcalase,
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