A Study on the Relationships Between the Epiphytic Microbes and the Blight of Porphyra Species from the Coastal Waters of the Yellow Sea, Korea -II. Seasonal Variation of Heterotrophic Bacteria in the Surrounding Seawater of Porphyra Farming Area Near Mokp'o-

서해산 김 엽체상의 미소생물과 김의 병해와의 관계에 대한 연구 -II. 목포 인근 김 양식장 주변해수에서의 종속영양세균의 계절적 변화-

  • KIM Jeong-Hee (Department of Biology, Kunsan National University) ;
  • LEE Geon-Hyoung (Department of Biology, Kunsan National University) ;
  • SHIN Yoon-Keun (Department of Environment Science, Sanggi University) ;
  • KIM Joong-Rae (Department of Marine Development, Kunsan National University)
  • Published : 1992.07.01

Abstract

To study the seasonal variation of heterotrophic bacteria near the surrounding seawater of Porphyra forming area, samples were collected in the intertidal waters of Mokp'o of the Yellow Sea from February to December, 1990. Annual distribution of heterotrophic bacteria ranged from $7.5\times10^2\;to\;1.1\times10^5\;cfu/ml,$ annual distribution of physiological characteristic bacteria ranged from $5.0\times10\;to\;4.34\times10^4\;cfu/ml$ for proteolytic bacteria, from 0 to $1.35\times10^4\;cfu/ml$ for lipolytic bacteria and from 0 to $1.2\times10^4\;cfu/ml$ for amylolytic bacteria. Sixty-five percent of isolates from seawater were rods, and $76.7\%$ of isolates were Gram-negative. Most isolates were mesophiles and showed utilization of various carbon sources such as glucose, maltose, lactose, sucrose and arabinose. Most isolates also showed tolerance to a broad range of salt concentration. Dominant genus in seawater were Flavobacterium spp., in February, Moraxella spp., Acinetobacter spp. in March, Bacillus spp., Chromobacterium spp., Micrococcus spp., Vibrio spp. in July and Chromobacterium spp., Micrococcus spp., Bacillus spp. in November.

1990년 2월부터 12월에 걸쳐 목포 인근수역에서 김 양식장 주변해수에 분포하는 종속영양 세균의 계절적 속조성의 변화를 미생물 생태학적 측면에서 조사하였다. 조사기간 중 해수에 나타난 종속영양 세균의 년중 분포는 $1.05\times10^2-1.46\times10^5$\;cfu/ml$ 에서 변화하였으며, 생리적 특성세균의 년중 분포는 단백질 분해세균의 경우, $5.0\times10-4.34\times10^4\;cfu/ml,$ 지방 분해세균은 $0-1.35\times10^4\;cfu/ml,$ 전분 분해세균은 $0-1.2\times10^4\;cfu/ml,$ 의 범주에서 분포하였다. 주변해수에서 분포하는 종속영양 세균의 특성을 조사한 결과, 간균이 $65\%$를 차지하였고, $76.7\%$가 그람 음성으로 나타났다. 분리된 균주의 대부분은 중온성이었으며, 다양한 탄소원을 이용할 수 있었고, 염분내성범위가 넓었다. 또한 우점속은 2월에는 Flavobacterium spp., 3월에는 Acinetobacter spp., Moraxella spp., 7월에는 Vibrio spp., Chromobacterium spp., Micrococcus spp., Bacillus spp., 11월에는 Chromobacterium spp., Micrococcus spp., Bacillus spp. 등이 출현하여 조사시기와 조사정점에 따라 우점속의 차이를 보였다.

Keywords