Analytical Science and Technology (분석과학)
- Volume 5 Issue 3
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- Pages.339-343
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- 1992
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- 1225-0163(pISSN)
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- 2288-8985(eISSN)
Quantitative Analysis of Lysophosphatidyl Choline (LPC) in Wheat Starch Lipids by High Performance Liquid Chromatography
고속액체크로마토그래피에 의한 밀전분 지방질에 함유된 리소레시친의 정량
- Shin, Myung Gon (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
- Min, Bong Kee (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
- Chang, Pahn Shick (Department of Food Sci. & Tech., Seoul Nat'L Polytechnic Univ.)
- Received : 1992.10.19
- Published : 1992.09.25
Abstract
The content of lysophosphatidyl choline (LPC) in wheat starch lipids from six cultivar representing three classes of wheat was determined by a high performance liquid chromatography using UV-detection (HPLC-UV). The HPLC-UV assay had a sensitivity of LPC concentrations above
HPLC-UV방법을 이용하여 밀전분 지방질의 주성분인 LPC를 정량하기 위해 HRW 밀전분 지방질로부터 순수한 LPC를 분리하여 LPC의 표준곡선을 작성하였다. 밀 품종별 LPC에서 대한 HPLC peak responses는 시료간 큰 차이를 보여주지 않아 HRW 밀전분 지방질로부터 만든 LPC의 HPLC-UV 표준곡선은 밀전분 지방질에 함유되어 있는 LPC의 함량을 신속하고 정확하게 정량하는 데 이용할 수 있음을 보여 주었다.