Optimization of Response Characteristics of pH-ISFET Glucose Sensor

완충용액과 효소고정화막의 조성에 따른 pH-ISFET 포도당센서의 감응특성

  • Lee, Heung Lark (Department of Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Yang, Seung Tae (Department of Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Jung, Doog Sook (Department of Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Chang Soo (Department of Electronics, Kyungpook National University) ;
  • Sohn, Byung Ki (Department of Electronics, Kyungpook National University)
  • 이흥락 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 양승태 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 정동숙 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 김창수 (경북대학교 공과대학 전자공학과) ;
  • 손병기 (경북대학교 공과대학 전자공학과)
  • Received : 1992.06.18
  • Published : 1992.06.25

Abstract

A preparation method and response characteristics of a glucose sensor which consisted of pH-ISFET and glucose oxidase-immobilized membrane were investigated. The pH-ISFET glucose sensor was fabricated by immbilizing bovine serum albumin and glucose oxidase with glutaraldehyde on gate of the pH-ISFET. Effects of pH and concentration of working buffer and enzyme load on the pontentiometric response of the pH-ISFET glucose sensor were examined. Response characteristics for the determination of glucose in synthetic physiological saline solution(pH 7.4) were as follows. That is the concentration range of linear response, slope of linear response(sensitivity), and response time were $1.0{\times}10^{-4}{\sim}6.0{\times}10^{-3}M $, 4.1 mV/decade, and 12~15 min., respectively.

pH-ISFET와 glucose oxidase막으로 구성되어 있는 포도당센서를 제조하고, 그 감응특성을 조사하였다. pH-ISFET 포도당센서는 pH-ISFET의 gate 위에 glutaraldehyde로서 bovine serum albumin과 glucose oxidase를 고정화시켜서 제작하였다. pH-ISFET 포도당센서의 감응에 미치는 완충용액의 pH 및 농도와 효소의 양의 영향에 대하여 조사였다. 합성생리염수(pH 7.4)로 만든 포도당용액에 대한 감응특성은 다음과 같다. 곧, 직선감응농도 범위, 감응기울기(감도) 및 감응시간은 각각 $1.0{\times}10^{-4}{\sim}6.0{\times}10^{-3}M$, 4.1 mV/decade 및 12~15분이다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 경북대학교 센서기술연구센터, 과학기술처