질소(窒素) 시용량(施用量)이 호프(Humulus lupulus L.)의 수량(收量) 및 품질(品質)에 미치는 영향(影響)

Effect of Nitrogen Application on the Yield and Quality of Hop(Humulus lupus L.)

  • 발행 : 1992.03.31

초록

호프에 대한 재배년수별 질소시용량(窒素施用量)을 밝히고 품질(品質)을 구명(究明)하고자, Hallertau 품종(品種)을 공시(供試)하여 질소(窒素)를 성분량(成分量)으로 각각(各各) 0, 12, 18, 24, 30, 36kg/10a을 처리(處理)하여 재배(栽培)한바, 그 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 호프의 모화기(毛花期), 구화형성기(毬花形成期), 구화성숙기(逑花成熟期)는 질소시용량(窒素施用量)이 많을수록 다소 지연(遲延)되는 양상(樣相)을 보였고, 마디수와 만장(蔓長)은 질소(窒素) 24㎏/10a 까지는 길어지고 그 이상(以上)의 수준(水準)에서는 감소(減少)하는 경향(傾向)이였다. 2. 수량(收量)은 질소(窒素) 24kg/10a에서 가장 증수(增收) (1,023kg/10a)되었으며, 주당구화수(株當毬花數) 및 구화중(毬花重)은 년생(年生)에 관계없이 수량(收量)과 유의성(有意性)을 보였고, 착화측지당(着花側枝當) 구화수(毬花數)및 100구화중(毬花重)은 4년생(年生)과 5년생(年生)에서 수량(收量)과 유의한 정(正)의 상관(相關)을 보였다. 3. 식물체(植物體)의 양분함유율(養分含有率)은 CaO, T-N, $K_2O$, MgO, $P_2O_5$ 순(順)으로 많이 흡수(吸收)되였고, T-N, CaO, MgO는 경엽(莖葉)에, $P_2O_5$, $K_2O$는 구화(毬花)에 많이 함유(含有)되였고, 질소시비량(窒素施肥量)이 증가(增加)함에 따라 T-N, $P_2O_5$, MgO는 증가(增加)하나 $K_2O$, CaO는 감소(減少)하는 경향(傾向)이었다. 4. 구화형성기(毬花形成期)에 부위별(部位別) 양분함량(養分含量)을 보면, $SiO_2$는 상위부(上位部)보다는 하위부(下位部)에, $P_2O_5$는 하위부(下位部)보다는 상위부(上位部)에, T-N과 $K_2O$는 상(上), 하위부(下位部)보다는 중위부(中位部)에 무기성분(無期成分) 함량(含量)이 많이 분포(分布)하는 경향(傾向)이었다. 5. 회귀곡선식(回歸曲線式)에 의한 질소(窒素) 적정시비량(適正施肥量)은 2년생(年生) 19.3, 3년생(年生) 24.3, 4년생(年生) 27.9, 5년생(年生) 31.8kg/10a이였다. 6. 구화중(毬花重) 질소흡수량(窒素吸收量)과 ${\alpha}$-acid 및 ${\beta}$-acid 함량과는 정(正)의 상관(相關)관계를 보였다.

A field experiment was conducted to find out the effect level of nitrogen fertilization on the yield and quality of hop (Hallertau variety) emphasis given to ${\alpha}$-acid content. Nitrogen was applied by the rates of 0, 12, 18, 24, 30 and 36kg per 10a. Results were summarized as follows. 1. Stages of cone-hair developing and coneripening were delayed with increment of nitrogen applied. Number of nodes and length of vine increased with nitrogen applid by up to 24kg N/10a. 2. Yield was the highest in the 24kg N/10a plot and cone weight had high significant correlations with yield without regard to the years of growth. No.of flower per side blanch and weight of 100 cones had a significant correlation with yield in the four-year old and five-year old Hop plants. 3. Nutrient content in Hop plants was in the order of CaO, total nitrogen, $K_2O$, MgO and $P_2O_5$. Content of total nitrogen, CaO and MgO was high in leaves while that of $P_2O_5$ and $K_2O$ was high in cone. Nitrogen, phosphorus and magnesium increased with increment of nitrogen fetilized while potassium and calcium decreased. 4. As for the distribution of nutrients in cone developing stage $SiO_2$ content was higher in lower part than in the upper part while $P_2O_5$ contetn was higher in upper part than in lower part of the plant. And content of nitrogen and potassium was higher in middle height than in upper and lower part. 5. The optimum levels of nitrogen application were 19.3kg for 2 years, 24.3kg for 3-year, 27.9kg for 4 years and 31.8kg/10a for 5-year old Hop, respectively. 6. Nitrogen uptake in cone showed a positive correlation with the content of ${\alpha}$-acid and ${\beta}$-acid in cone.

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