Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 21 Issue 6
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- Pages.655-661
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- 1992
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
The Trend of Food and Nutrient Intakes of Korean(1969~1989) -The Third Report, Nutrient Intake from the Annual Report of the National Nutrition Survey-
한국인의 식품 및 영양섭취상태 추이(1969~1989) -제3보, 국민영양조사보고서에 의한 영양섭취상태를 중심으로-
- Park, Mi-A (Dept. of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
- Kim, Eul-Sang (Dept. of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
- Lee, Kyu-Han (Dept. of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
- Moon, Hyun-Kyung (Nutrition Research Division, Korea Advanced Food Research Institute) ;
- Song, In-Jung (Division of Health Education, Ministry of Health and Social Affairs) ;
- Tchai, Bum-Suk (Dept. of Biochemistry, College of Medicine, Seoul National University)
- 박미아 (단국대학교 식품영양학과) ;
- 김을상 (단국대학교 식품영양학과) ;
- 이규한 (단국대학교 식품영양학과) ;
- 문현경 (한국식품연구소 영양연구부) ;
- 송인정 (보건사회부 보건교육과) ;
- 채범석 (서울대학교 의과대학 생화학교실)
- Published : 1992.12.01
Abstract
Form reports of the Korean National Nutrition Survey from 1969 to 1989, trends of nutrients intakes are reported as follows. The amount of energy intakes are decreased gradually. The proportion of energy from cereals to total energy are decreased from 85.9 percent at 1969 to 66.5 percent at 1989. There are increasing trend for the proportion of energy from animal foods to the total energy. The amount of protein intakes are increasing gradually. The ratio of animal protein to the plant protein have been increasing since the survey has been started. The amount of fat intakes are also increasing. The proportion of energy from the fat and protein to total energy had been shown increasing trends. Gradually, the calcium and iron intakes are increasing over the years. But the intakes of calcium is less than the average dietary allowance of subject examine until recently. The intakes of thiamin, showing adequate intake, are almost equal to the average dietary allowance. For the riboflavin, the amount of intakes are increasing from the mid nineteen-eighty. But the intake of riboflavin is less than the average dietary allowance. For the niacin and ascorbic acid, the amount of intakes are showing variations. But the amount of intakes are not inadequate.
1969년부터 1989년까지 국민 영양조사보고서를 중심으로 한 영양소의 섭취상태를 살펴 본 결과는 다음과 같다. 에너지 섭취량은 점차로 감소하고 있으며 곡류에너지비 또한 69년에 85.9%에서 89년에는 66.5%까지 감소하였다. 전체 에너지 섭취량 중 동물성식품의 에너지비는 점차로 증가 추세를 보이고 있다. 단백질은 그 섭취량이 점차로 증가하고 있으며 동물성단백질비 역시 국민영양조사 실시 초기이래 꾸준한 증가경향을 보이고 있으며, 지방의 섭취도 계속 증가하고 있다. 또한 열량영양소의 에너지 구성비를 보면 단백질과 지방이 차지하는 에너지비가 점차로 증가 추세에 있다. 칼슘과 철분은 섭취량이 꾸준히 증가하고 있으나, 칼슘은 여전히 권장량에 부족되게 섭취하고 있으며 티아민은 전반적으로 권장량 정도를 섭취하는 등 균형을 보이고 있으나 리보플라빈은 그 섭취량이 80년대 중반부터 증가하고 있기는 하나 권장량에 부족되는 실정이다. 나이아신은 그 섭취량에 기복이 있기는 하나 권장량 정도를 섭취하고 있으며 비타민 C도 섭취량에 변동이 있었으나 대체적으로 양호한 것으로 나타났다.