Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 21 Issue 6
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- Pages.595-600
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- 1992
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Effect of Dietary Protein Levels, Caffeine and Green Tea on Body Fat Deposition in Wistar Rats
Wistar Rat에 있어서 체지방 축적에 미치는 식이단백질 수준, 카페인 및 녹차의 영향에 관한 연구
- Lee, Chi-Ho (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University) ;
- Choi, Byung-Kyu (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University) ;
- Lee, Woon-Chang (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University) ;
- Park, Chang-Il (Dept. of Animal Science, Taegu University) ;
- Furugawa, Yuzuro (Laboratory of Nutrition, Department of Agriculture, Tohoku University) ;
- Kimura, Shuichi (Laboratory of Nutrition, Department of Agriculture, Tohoku University)
- 이치호 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
- 최병규 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
- 이원창 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
- 박창일 (대구대학 농과대학 축산학과) ;
- 후루가와유지로 (일본동북대학 식량화학과 영양화학 연구실) ;
- 기무라슈이찌 (일본동북대학 식량화학과 영양화학 연구실)
- Published : 1992.12.01
Abstract
This study was performed to investigate the effects of dietary protein levels(5% and 15% PEP), caffeine or green tea powder on body fat deposition in rats. Male weanling Wistar rats weighting the average of 90g were allotted into 6 experimental groups, each of which was fed two different levels of dietary protein with or without caffeine or green tea powder(5p+0.15% caffeine ; 5p+6.1% green tea powder ; 15p+0.15% caffeine ; 15p+6.1% green tea powder) during 8 weeks of the experimental period. Caffeine and green tea powder were supplemented at the levels of 0.15% and 6.1% of experimental diets. The rats fed 5% PEP diet which had received caffeine or green tea powder showed significantly(p<0.01) reduced gain in body weight. The food efficiency of which rats fed both 5% and 15% PEP diet supplemented with 6.1% green tea powder was significantly low(p<0.05, respectively) compared with the control group. Rats fed diets containing 0.15% caffeine and 6.1% green tea powder showed the significant reduction(p<0.01) of hite adipose tissue weight, triglycerides levels of liver and plasma. The addition of 0.15% caffeine or 6.1% green tea powder to 5% PEP diet resulted in significantly(p<0.01) higher levels of plasma total cholesterol, free cholesterol, cholesterol ester, but HDL-cholesterol levels were significantly(p<0.01, in 5% PEP group) high. The atherogenic index(Tchol-HDLchol/HDLchol) in rats fed 6.1% green tea powder diets decreased especially compared with the control group.
본 연구는 흰 쥐에 있어서의 식이단백질 수준, 카페인 또는 녹차가 체지방 축적에 미치는 영향을 검토하였다. 실험동물은 체중 90g 전후의 이유기후의 수컷 Wistar rat를 사용하여 식이단백질 수준을 달리하여, 카페인 또는 녹차의 첨가유뮤로 6군으로 나누어 8주동안 실시하였다. 그 결과 요약하면 다음과 같다. 5% PEP 수준에 있어서 카페인 또는 녹차문말을 첨가한 군의 체중 및 사료효율이 유의하게 낮았다(p<0.05). 카페인 또는 녹차분말을 첨가한 5% PEP 수준에서 체중 및 백색지방조직의 중량이 유의하게 감소하였다(p<0.01). 카페인 또는 녹차를 첨가한 5% PEP 수준에서 혈장 및 간장중의 triglyceride 농도가 유의하게 감소하였다(p<0.01). 이와 같은 영향은 녹차첨가군에서 현저하게 나타났다. 5% 및 15% PEP군에 카페인 또는 녹차분말을 첨가한 군에서 혈장 콜레스테롤, 유리 콜레스테롤 및 콜레스테롤 에스테르의 수준이 대조군에 비해 유의하게 높은 것이었다(p<0.01). 반면에 HDL 콜레스테롤 수준은 유의하게 높은 값이었다(p<0.01). 특히 6.1% 녹차분말 첨가군에서의 동맥경화지수가 대조군에 비해 현저하게 낮게 나타났다.