The Pressure Effects on the Micellization of Dodecylpyridinium Bromide in Urea Aqueous Solutions

요소-수용액에서 Dodecylpyridinium Bromide의 미셀화에 미치는 압력효과

  • Chung Jong-Jae (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Lee Sang-Wook (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Roh Byung-Gil (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Choi Joon-Ho (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Kyungpook National University)
  • 정종재 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 이상욱 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 노병길 (경북대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 최준호 (경북대학교 자연과학대학 화학과)
  • Published : 1992.02.20

Abstract

The critical micelle concentration(CMC) values of Dodecylpyridinium bromide(DoPB) were determined by an electric conductivity method at 1${\sim}$2000 bars and $25^{\circ}C$. The CMC of DoPB increases with the addition of urea in the whole pressure region studied, and the CMC increases with an increase of the pressure in the low-pressure region, while in the high-pressure region the CMC decreases. The partial molar volume change $({\Delta}V^m_o)$ on micellization was also investigated in some urea aqueous solutions. The change $({\Delta}V^m_o)$ was reduced by the addition of urea. The results suggest that the "iceberg" structure of water around the hydrocarbon chain of the monomeric surfactant is effectively broken down by urea.

몇 가지 요소-수용액에서 Dodecylpyridinium bromide의 임계미셀농도 변화를 1${\sim}$2000 bar 및 $25^{\circ}C$에서 전기전도도법으로 측정하였다. 수용액에 요소가 첨가됨에 따라 전압력 범위에서 임계 미셀농도가 증가하는 경향을 보였으며, 요소-수용액에서 압력의 증가에 따라 임계미셀농도가 증가하다가 어떤 압력이상에서는 압력의 증가에 따라 다시 감소하는 경향을 나타내었다. 한편 미셀 형성에 대한 분몰부피변화$({\Delta}V^m_o)$는 요소의 농도가 증가함에 따라 감소하는 경향성을 보였다. 이 결과로부터 단량체 상태의 계면활성제의 탄화수소사슬 주위의 물의 "icerberg" 구조가 요소에 의해 효과적으로 파괴된다는 것을 알 수 있었다.

Keywords

References

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