한국작물학회지 (KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE)
- 제37권3호
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- Pages.244-249
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- 1992
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
미립 절대밀도의 품종간 변이 및 몇가지 미립형질과의 관계
Varietal Variations in Absolute Density of Rice Grain and Its Relations with Other Grain Characters
- Hee Jong, Koh (Coll. of Agric. & Life Sci., Seoul Nat′l Univ.) ;
- Mun Hue, Heu (Coll. of Agric. & Life Sci., Seoul Nat′l Univ.) ;
- Cheng Mo, Jiang (Agric. Sci. Res. Inst. of Yanbian State)
- 발행 : 1992.06.01
초록
벼 품종간 미립 절대밀도의 변이와 그에 영향하는 미립관련형질들을 구명하기 위하여 통일형 30, Japonica형 72 및 Indica형 133 계 235 품종에 대해 미립의 절대밀도와 모양 및 크기, 경도, 심복백, ADV, amylose 함량, 전분구조를 조사하고 그들 간의 관계를 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 백미의 절대밀도는 평균적으로 통일형 1.496g/
To investigate the varietal variations in absolute density of milled rice grain and its relations with other grain characters, the 235 rice varieties which consist of 30 Tongil type rices, 72 Japonica rices and 133 Indica rices were tested on grain size, volume, hardness, chalkiness and 1000 grains weight of brown rice, ADV, amylose content, starch composition on SEM and absolute density of milled rice grain using completely ripened grains. Average absolute density of milled rice grain was 1.496g / cm
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