Chromosomal Aberrations in Chinese Hamster Ovary Cells Induced by Kojic Acid

Kojic Acid에 의해 유기된 Chinese Hamster 난소세포의 염색체 변이

  • Lee, Yang-Soon (Dept. of Home Economics, Yesan National Agricultural Junior College) ;
  • Wei, Cheng-I (Food Science and Human Nutrition Department, University of Florida)
  • Published : 1992.08.01

Abstract

Kojic acid, a fungal metabolite produced by some species of Aspergillus and Penicillium, was found to induce chromosomal aberrations in Chinese hamster ovary cells in the presence or absence of the rat liver homogenate (59 mix). All categories of chromosomal aberrations increased with increased doses of kojic acid. Based on the this result, kojic acid was assumed to be a kind of mutagens. On the potential toxicity of this compound it becomes evident that kojic acid would not be used as a food additive at this time.

수종의 Aspergillus속 및 Penicillium속 균이 생산하는 진균대사 산물인 kojic acid가 독성분해 활성제의 첨가유무에 관계없이 Chinese hamster 난소세포에 염색체 변이를 일으키는 것이 확인되었다. Kojic acid 처리량의 증가에 따라 염색체 변이 또한 증가되었다. Kojlc acid의 잠재독성에 관한 본 실험결과에 기초해 이는 일종의 변이 유기체로 추정되며 현재로는 식품첨가제로서의 사용에 문제가 있는 것으로 사료된다.

Keywords