Periodic Changes in Vitamin E, A and Glutathione Status in Rats Fed Fish Oil Diet with Different Levels of Vitamin E

어유섭취시 식이 비타민 E 수준에 따른 흰쥐 체내 비타민 E, A, 글루타치온 상태의 기간별 변화

  • 조성희 (효성여자대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

To investigate the role of vitamin E in protection against lipid per-oxide formation and to monitor the changes in the status of vitamin E. A and reduced glutathione(GSH) in fish oil feeding male Sprague-Dawley rats were divided into four groups. Control group was fed soybean oil and fish oil groups(FO, FI, FII) fed menhaden oil and soybean oil(9:1) mixture at the level of 10% (w/w) respectively. Dietary vitamin E levels were 30 T, E for control and FI, 2 T.E. for FO and 140 T. E for FII Feeding periods were 4, 8, and 16 weeks. Throughout all periods plasma vitamin E levels(either per ml or per mg lipid) of FO group were extremely low and liver and adipose tissue vitamin E levels were also the lowest among four groups, Plasma vitamin E levels per ml were lower in FI and FII than control but per mg lipid were in the order of FII>FI$\geq$control but vitamin E level per mg lipid did not differ in liver and adipose tissue. As feeding prolonged vitamin E levels in plasma and other tissue were decreased in FO but increased in the other groups. Plsama and liver thiobarbituric acid-reactive substance(TBARS) values were elevated in FO. but increased in the other groups. Plasma and liver thiobarbituric acid-reactive substance(TBARS) values were elevated in FO. While plasma TBARS values as per ml plasma were similar or lower in FI and FII as compared to control plasma TBARS values as per mg lipd and liver TBARS values were in the order of $FI\geqFII>control.$ Plasma and liver vitamin A blood GSH but not liver GSH appeared to be in the order of FII control>FI>FO and this was most significant in 8 weeks. This results suggests that both type of dietary oil and levels of vitamin E affect not only lipid peroxidation but also the status of other physiological antioxidants which have the potential to spare the role of vitamin E.

魚油섭취시 식이 vitamin E의 변화가 체내의 과산화물생성과 여러 종류의 생리적인 항산화물질의 상태에 주는 변동을 조사하기 위하여, 체중 $150pm15$g의 Sprague-Dawley종의 숫쥐를 실험식이에 따라 대조군, F0, FI, FII군으로 나누어 4,8,16주 동안 사육하였다. 식이지방수준은 10%(w/w)로 대조군 에게는 대두유를, 魚油군들(F)에게는 menhaden oil:대두우(9:1)의 혼합유를 주었고, vitamin E 수준은 대조군 30, F0군 2, FI군 30, FII군 140 T.E 이었다. F0군의 혈장 vitamin E는 극미량이었고, 간과지방조직에서도 제일 낮았으며, 기간이 길어짐에 따라 감소하였다. FI,FII군의 혈장 vitamin E 수준은 ml당으로는 대조군에 비하여 낮았으나, mg lipid 당으로는 같거나 높았거, 간에서는 8주에, 지방조직에서는 16주에 그 함량이 높은 현상을 보였고, 모든 조직에서 FII군이 FI군보다 높은 경향이었다. 혈장 TBARS값도 ml당으로 보면, FI,FII군이 대조군보다 낮은 추세였으나 mg lipid당으로는 높았고, FII군은 FI군에 비하여 낮은 경향이었다. 그러나 간조직 지질과산화물은 16주에 FII군만 제외하고, 어유군들이 대조군에 비하여 높아 FO>FI>FII>대조군 순이었다. 혈장과 간조직의 vitamin A, 혈액 GSH는 대체로 FII과 대조군이 비슷하게 제일 높고, FI,FO순으로 낮아지는 경향이있었다. 따라서 본 연구에서 식이지방 종류와 vitamin E의 수준이 체내 과산화물 생성뿐 아니라 체내의 여러 황산화기능 관련문질의 상태에 영향을 주고 있다고 결론을 지을 수 있다.

Keywords