Journal of Plant Biology
- 제35권1호
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- Pages.85-90
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- 1992
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- 1226-9239(pISSN)
대두 유식물에서 Protein Kinase C에 의해서 인산화되는 단백질의 동정
Identification of Proteins Phosphorylated by Protein Kinase C in Soybean
초록
DEAE-52 cellulose column을 이용하여 부분적으로 분리한 PKC를 이용하여 대두 유 식물 하배축 정단부와 뿌리에서 각각 분리한 세포질 단백질과 막 단백질의 인산화 실험을 통해 PKC의 기질이 되는 단백질을 조사하여 보았다. PKC의 기질은 세포질 단백질의 경우 100, 63 그리고 41 Kd 단백질들이며, 막 단백질 중 하배축 정단부의 경우는 140, 110, 66, 47 그리고 32 Kd 단백질들이며, 뿌리의 경우는 140, 110, 66, 47, 33, 31, 16 Kd 단백질들이라고 생각된다.
The previous report (Chung and Lee, 1992) in our laboratory demonstrated that the protein kinase C (PKC) activator, TPA, promotes the elongation of corn coleoptiles significantly. To understand the role of TPA on the growth, substrates of PKC were investigated using PKC partially purified from soybean by DEAE-52 cellulose column. The enzyme activity increased about 5-fold in the presence of
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