방기(Sinomenium acutum)의 물추출물이 주요 장내 미생물의 생육에 미치는 영향

Effects of the Water-extract of Sinomeniiacuti Radix(Sinomenium acuturn) on the Growth of Some Intestinal Microorganisms

  • 신옥호 (한림대학교 식품영양학과) ;
  • 유시승 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이완규 (충북대학교 수의학과) ;
  • 신현경 (한림대학교 식품영양학과)
  • 발행 : 1992.10.01

초록

한약재로부터 장내의 대표적 유해균인 Clostridium perfringes의 생육을 억제시키는 소재를 탐색한 결과 방기 물추출물에서 강력한 항균활성을 발견하였다. 방기추출물의 항균활성은 pH1부터 pH13까지의 범위에서 안정하였으며 121'C에서 15분간의 열처리 에서도 활성이 유지되었다. 방기 추출물은 Cl. perfringens, Cl.paraputrificum, Cl.ramosum 및 Cl.butyricum 등 실험에 사용한 모든 Clostridium속균의 생육을 강력하게 억제하였다. 그리고 Clostridium 이외의 주요 장내균에 대한 영향을 조사한 결과 Bif.bifidium, Bacteroides fragilis 및 Eubacterium limosum에 대해서는 역시 그 생육을 억제하였으나, Bif. adolescesnits, Bif.infantis, Bif.longum, E.cloi, Enterococcus faecalis 그리고 Staphylococcus aureus에 대해서는 생육억제 효과가 크게 나타나지 않았다. 반면 Lactobacillus acidophilus와 Bif.animalis에 대해서는 생육촉진효과를 보여주었다.

The water extract of Sinomeniiacuti Radix (Sinomenium acutum) was found out to have a strong inhibition activity on the growth of Clostridium perfringens. The anti-bacterial activity was stable at the range of pH 1 to pH 13 and kept in a thermal treatment at $121^{\circ}C$ for 15 minutes. The minmal inhibition concentration of the Sinomeniiacuti Radix extract on the growth of Cl. peifringens was 1000 ppm. The Sinomeniiacuti Radix extract also suppressed the growth of Cl. ramosum, Cl. paraputnficum, Cl. butyn'cum, Bifidobacterium blficum, Bacteriodes fragilis, Eubacterium limosum. The extract, however, did not inhibit the growth of Bif adolescentis, Blf. infantis, Bif longum, E. coli. Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus. On the other hand, the extract showed a promoting effect for the growth of Bif animalis and Lactobacillus acidophilus.

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